Yttrandefrihet ställs mot samhällets moral

Rasister är djävla idioter. Det är lagligt att skriva. Om ordet ”rasister” i meningen byts ut mot vissa andra ord kan det dock vara ett lagbrott.

En polisman från Malmö skrev i ett mail till en politiker bland annat ”alla djävla blattar”. Därför åtalades han för brottet hets mot folkgrupp. Anledningen till att han friades var inte att det var lagligt att skriva, utan att han inte insett att mailet skulle bli offentlig handling. Hur okunskap kan fria en människa kräver en egen diskussion. Tolkningen i detta fall måste ju vara att han skulle blivit fälld om han hade vetat om att det skulle bli offentlig handling. I klartext tingsrätten ansåg att han bröt mot lagen. I Arbetsdomolen friades har dock på en mer intressant grund – yttrandefriheten.

Lagen om hets mot folkgrupp är en inskränkning i yttrandefriheten som stadgas i grundlagen. Yttrandefrihetsgrundlagen medger dock att den kan inskränkas, annars kan man tycka att grundlag står över lag. Så är det också normalt.

Det är vanskligt med lagar som hets mot folkgrupp. Inte bara för att de strider mot grundprincipen om att man ska få säga vad man vill utan också för att det innebär att samhället värderar vad som är ok och inte ok att tycka. Normalt förknippas detta med en diktatur, dvs censur av åsikter.

Det märkliga blir därför de olika domstolarnas olika inställning. Jag hade nog hellre sett det tvärt om, dvs att om man skriver ”alla djävla blattar” i ett mail till en politiker så är man olämplig som polis, dvs polisen borde blivit fälld i Arbetsdomstolen. Däremot borde yttrandefriheten tillåta att man har korkade åsikter.

Annonser

3 Responses to Yttrandefrihet ställs mot samhällets moral

 1. eriande skriver:

  här kan brevet läsas i sin helhet:

  ”Hoppas att du själv blir gammal och svag ganska snart och blir beroende av hjälp.
  Fy fan vad jag hatar dig och ditt jävla sosseparti.
  Jagkräver att du tar en del av pengarna som du och dina jävla sossekolleger lägger på kriminelle Mohammed i Rosengård och satsar dom på våra svenska pensionärer i stället.”

  Som jag ser det är det uppenbart att karln syftar på just kriminellla invandrare och inte alla invandrare så vad är egentligen fel med det?

 2. krohniskt skriver:

  Brevet skrevs inte på tjänstetid, men han använder sig polistitel i brevet. Det finns säkert hos polisen regler för hur tjänstetitel får användas. Min poäng är egentligen inte att värdera huruvida polisen gör rätt som sparkar personen utan peka på att de olika domstolarna dels kommit fram till olika slutsatser och dels bedömt olika saker. Om personen ska vara kvar som polis eller inte bör vara upp till polismyndigheten att avgöra.

 3. […] Jonas Morian har startat en intressant diskussion på sin blogg. Jag har tidigare skrivit om ett märkligt fall där en polis friades från brott mot lagen om hets mot folkgrupp på märkliga […]

%d bloggare gillar detta: