Liberaler tycker liberaler är för liberala?

Aningen märkligt blir det ju när Erik Ullenhag, partisekreterare för Folkpartiet Liberalerna tycker att ett annat alliansparti är för liberala i en artikel på DN Debatt. Vid en första anblick spelar det naturligtvis bara motståndarna i händerna att regeringspartier bråkar med varandra. Det vet också Ullenhag. I SvD kommenterar ett antal ledarskribenter detta. Gladast är föga förvånande den ledarskribent som hatar alliansen mest, Göran Greider, extrem vänstersosse.

Men Ullenhags syfte är knappast att slå split i alliansen. Jag tror han har tre skilda syften.

1: Folkpartiet har tappat opinionsstöd. Det är en allmänt utbredd uppfattning inom Folkpartiet att de är en förlorare på Alliansen. Detta är det parti som senast valet 2002 aspirerade på att faktiskt tillsätta en statsminister. Efter fp:s katastrofval 2006 var det ingen som ens seriöst knystade om detta.

2: Folkpartiet vill markera sin suveränitet. Folkpartiet är det parti i svensk politik som minst är ett parti över huvud taget. De är en samligt individualister som än svårare samordnar sig i en allians med andra partier än i sitt eget parti.

3: Ullenhag vill värna Alliansen. Genom att tidigt markera att han tycker att Centern går för långt i vissa åsikter. Det är ju egentligen inte Centerpartiets åsikter han varnar för, utan enskilda Centerföreträdares. Även om han inte nämns explicit behöver man ju inte vara raketingenjör för att lista ut att han menar Fredrik Federley

Att börja anklaga varandra inom Alliansen redan är dock farligt. Det är i alla fall knappast något Alliansen som helhet vinner på. I någon mån är förloraren Fredrik Reinfeldt, hans jobb är ju att ena Alliansen.

Intressanta blogginlägg om detta finns bl.a. från: Johan Ingerö, Den angripne Federley, PJ Anders Linder och Dick Erixon.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: