Dags för Afrika att reagera hårdare

En av världens grymmaste kvarvarande diktatorer, Zimbabwes president Robert Mugabe, har åter en gång visat att han inte vill veta av minsta gnutta demokrati. I Zimbabwe tillåts ingen opposition, inte ens politiska möten. Återigen har den ledande oppositionsledaren Morgan Tsvangirai fängslats, i Mugabes ögen är hans blotta uppenbarelse ett hot mot landets stabilitet. En stabilitet som Mugabes styre har allt svårare att upprätthålla. Omvärldens ögon ser vad som händer.

Zimbabwe är egentligen ett rikt land, men goda naturtillgångar. Mugabes maktfullkomlighet och också rasism mot vita har raserat nästan all fungerande produktion i landet. Mugabe beslutade för ett antal år sedan att frånta den vita befolkningen sina tillgångar. Detta ledde till att korrumperad paramilitär utan kunskaper att driva jordbruk tog över nästa alla större farmer i Zimbabwe. Helt utan hänsyn till sin egen befolkning berövade Mugabe landet sin tillgång på mat. Nu är landet utfattigt, befolkningen svälter och på flera ställen i landet saknas helt jobb. Detta skulle inte kallas folkmord enligt normala definitioner, men ett mord på folk är det. Zimbabwes maktfullkomlige kommunistiske diktator upprätthåller ett system som gör att folket svälter ihjäl. Den som protesterar mot detta riskerar i stället att dödas av regeringen.

Det är dags att Afrikas stater på allvar reagerar mot Mugabe. Det är de enda han lyssnar på om ens någon. Sverige bör också i sina diplomatiska relationer med afrikanska stater ta upp situationen i Zimbabwe för att sätta press på dem. Lika lite som vi kan acceptera att krig dödar människor kan vi acceptera att diktatorer gör det. Att Morgan Tsvangirai fortfarande vågar trotsa Mugabe är beunransvärt och det ger oss också en påminnelse om att en stor del av Zimbabwes befolkning inte accepterar sittande regim. Men Zimbabwes opposition behöver omvärldens stöd. Annars riskerar de att dö förgäves.

Tillägg 14 mars:

Morgan Tsvangirai verkar ha ådragit sig skador som kan bli permanenta, en spräckt skalle enligt dagens SvD. Om Tvangirai tvingas ge upp sin kamp mot diktaturen riskerar omvärlden att mista en viktig källa till insyn i landet. Tiden för att göra något rinner inte bara ut pga massvälten i landet, utan också på att Mugabe lyckas tysta den viktiga oppositionen.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: