Bra regeringen, men ta hela steget

Det är bra att regeringen föreslår avskaffande av förmögenhetsskatten. En skatt som länge skrämt bort investerare från landet. En skatt som varit en förlust för landet. Även om staten fått in skatteintäkter så har förlusterna varit betydligt större för landet och även för staten.

Det regeringen också borde göra är att införa en amnesti för kapital som förts ut ur landet i syfte att slippa förmögenhetsskatt. Principiellt kan man naturligtvis invända att detta är att godkänna brott i efterhand, men det har regeringen redan gjort tex vad gäller illegala vapen. Enkelt kan detta göras som ett uppdrag till Skatteverket att inte jaga dessa pengar. Då får skattesänkningen en direkt effekt och vi kan snabbt få tillbaka stora delar av de 500-1000 miljarder kronor som beräknas finnas utomlands.

Invändningarna mot avskaffandet är enkelt förutsägbara. Olika vänsterdebattörer kommer att kalla detta en skattesänkning för de rika. De kommer aldrig att erkänna att de som förlorar på att företag och privatpersoner flyttar investeringar från landet är de som förlorar jobbet på det. De ser alltid skattesänkningar som pengar som går till Ferraribilar, lyxwhiskey och rysk kaviar. Den som vill ha det som världsbild är naturligtvis fri att ha det, men bör vara medveten om att den är djupt missvisande. Det är billig retorik.

En statisk beräkning om vilka som gynnas av en sänkning av förmögenhetsskatten är heller inte särskilt intressant. Klart att det kommer att vara rika personer, det är ju en skatt på rikedom. En jantelagskonstruktion. Om man nu tycker att det är fel att avskaffa skatten, varför har då inte samma människor argumenterat för att fördubbla den? Eller att konfiskera alla medborgares pengar direkt? Visst, vissa har ju argumenterat just så, men det har blivit mindre populärt sedan muren föll. Det enkla argumentet mot en fördubbling av förmögenhetsskatten är ju att då skulle ännu mer kapital fly från landet. Dessutom skulle det snart inte längre vara lönt att tjäna pengar. Jag tror inte att Sverige skulle vara bättre utan IKEA, Volvo, Electrolux och SKF.

Det viktiga är i detta är inte retorik utan fakta. Den finansiella marknaden är den snabbast rörliga vi har. Redan idag kommer de som beslutar var pengar ska investeras att ändra beteende. From idag är Sverige inte längre ett av de få länder som har förmögenhetsskatt. Därmed har en stor konkurrensnackdel för investeringar i Sverige fallet.

Synd bara att de inte införde en möjlighet att få hem kapitalet direkt med en amnesti.

Annonser

2 Responses to Bra regeringen, men ta hela steget

  1. […] Andreas föreslår en amnesti för de som fört pengar ut ur landet för att undvika att betala förmögenhetsskatt: Det regeringen också borde göra är att införa en amnesti för kapital som förts ut ur landet i syfte att slippa förmögenhetsskatt. Principiellt kan man naturligtvis invända att detta är att godkänna brott i efterhand, men det har regeringen redan gjort tex vad gäller illegala vapen. Enkelt kan detta göras som ett uppdrag till Skatteverket att inte jaga dessa pengar. Då får skattesänkningen en direkt effekt och vi kan snabbt få tillbaka stora delar av de 500-1000 miljarder kronor som beräknas finnas utomlands. […]

  2. […] till Sverige till gagn för alla entreprenörer och alla svenska ledande uppfinningar? Jag har tidigare argumenterat för att införa en amnesti för kapital som flyttar tillbaka till Sverige. Enkelt […]

%d bloggare gillar detta: