Utan byråkrati fryser folk ihjäl!

Bostadsmarknaden är en av sveriges sista kvarvarande planekonimiska system. Nuvarande finansministern sa en gång att det inte var någon skillnad mellan att köa efter en korv i Kiev eller en bostad i Stockholm. Det var över 15 år sedan. Fortfarande styrs de svenska hyrorna på samma sätt som produktionen av traktorer i Sovjet. Planekonomiskt. Sällan kommer det fram i debatten, men i dagens DN finns ett utmärkt, nästan underhållande exempel, på vilken människosyn som motiverar denna politik.
Först Kristina Alvendal (m) som vill ha mindre regleringar:

”Hon vill ha
ett system med märkbart högre hyror i innerstaden än i ytterstaden, högre hyror i attraktiva lägen i förorterna än i mindre attraktiva och högre hyror högst upp i huset än längst ned. Kristina Alvendal vill också ändra byggnormerna för att få ned byggkostnaderna. Detaljregleringar, som hur lång en diskbänk ska vara och hur stort ett badrum måste vara, gör det väldigt svårt att bygga billigt, anser Kristina Alvendal.”

OK, men vad är då motargumentet? Det formuleras av Teres Lindberg (s):

”Jag blir lite mörkrädd faktiskt. Byggnormer handlar om att vi ska bygga hus med god miljö, med bra fönster och hållbara väggar. Man kan ju göra som i Storbritannien, där hyresgäster själva får installera värme. Då skulle folk frysa ihjäl, befarar Teres Lindberg.”

Menar hon på allvar att folk skulle frysa ihjäl om inte vi inte reglerar minsta diskbänk i detalj? Det är en skrämmande människosyn. Människor är helt hjälplösa utan byråkrater som tar hand om dem. Det vore intressant att se underlaget för detta, hur många har fryst ihjäl i Storbritannien de senaste åren som följd av för lite byråkrati? 100? 1000? eller kanke 0. Jag gissar den sista siffran.

Planekonomi motiveras i grunden i en liten tilltro till människor egna kapacitet och förnuft. När det formuleras så tydligt som i dagens DN blir i alla fall jag mörkrädd.

 PS Vad gäller den föreslagna köbonusen så må den vara vällovlig, men principen om att alla människor ska behandlas lika är viktigare, inte bara enligt kommunlallagen utan också moraliskt. Där är Alvendal fel ute. DS

Annonser

One Response to Utan byråkrati fryser folk ihjäl!

%d bloggare gillar detta: