Hur länge ska tyskarna behöva skämmas för Hitler?

Kan en person vara medborgare efter sin död? Jag trodde en förutsättning för medborgarskap av olika slag var att personen finns, dvs lever. I Tyskland debattaras dock den döde gamle führern Adolf Hitlers eventuella medborgarskap långt efter han dött. Det blir fånigt när en tysk politiker ska ta ifrån Hitler sitt tyska medborgarskap postumt. Lika fånigt är att staden Bad Doberan måste skämmas för att de inte fråntagit Hitler sitt hedersmedborgarskap som han fick under kriget. Denna upptäckt har skapat dramatik inför ett G8-möte. Jag hade hoppats att de hade något viktigare att bry sig om än vilka som var hedersmedbogare i konferensorten för ett halvsekel sedan.

Kan man inte bara konstatera följande: Hitler styrde Tyskland. Han föddes i Österrike, men beviljades senare tyskt medborgarskap. Dagens tyskar är knappast skyldiga till något av Hitlers alla brott mot mänskligheten. Omvärlden anklagar heller inte dagens tyskar för detta. Det behöver tyskarna själva heller inte göra.

Annonser

2 Responses to Hur länge ska tyskarna behöva skämmas för Hitler?

  1. apache skriver:

    Kollektiv skuld finns det väl något som heter, att ett helt folk lät sig duperas och gödas av hat gentemot en folkgrupp är något extremt. Varför låta Tyskland komma undan så lätt, låt dem vara fördömda ett millenium och ständigt bli påminda.

    Den geopolitiska agendan slumrar bara.

  2. krohniskt skriver:

    Med den logiken blir det väl svårt att hitta någon del av världen som inte ska fördömas?

%d bloggare gillar detta: