När kommer nästa avskaffade skatt?

Först förmögenhetsskatten, nu fastighetsskatten. Bra jobb av regeringen att avskaffa dessa, även om fastighetsskatten inte avskaffas, utan ersätts av en ny fastighetsskatt. ”Strukturreformerna fortsätter” skriver Carl Bildt på sin blogg. Jag hoppas att han menar att de kommer att fortsätta även framöver.

Fokuset på att säkna skatten på arbete är bra, men det kan inte hindra att andra skatter ses över. Att avskaffa skatter helt förenklar naturligtvis ett ganska komplicerat nät av svenska skatter. Arvsskatten och reklamskatten är skatter som kan avskaffas helt. Värnskatten borde också avskaffas, även om detta snarast är ett led i att ge en plattare struktur för inkomstskatten. Regeringen säger att det är viktigt att det ska löna sig att arbeta. Lika viktigt är att det lönar sig att arbeta hårt och lyckas. Sveriges välstånd är inte bara uppbyggt av en hårt arbetande befolkning. Det hade inte blivit något utan de människor som lyckats och tjänat mycket pengar.

Nu är statsfinanserna bra, det innebär att det finns utrymme att satsa på skattesänkningar som inte ger omedelbar utdelning i statsbudgeten. Sverige vinner på om regeringen har modet att reformera skattesystemet, även om det utmanar jantelagen.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: