Rätt att debattera med Sverigedemokrater – trots risken

Det är bra att de etablerade partierna nu inser att de måste ta debatten med Sverigedemokraterna. Taktiken att tysta ihjäl dem har inte fungerat och dessutom varit ganska feg. Den som knystat om att ta en debatt har genast anklagats för att legitimera dem. Den utgångspunkter kan ha varit rätt tidigare, men den bygger på att Sverigedemokraterna är så okända att de vinner på all uppmärksamhet. Så ser det inte ut längre.

– De ska inte särbehandlas, det såg vi ju i valrörelsen att det var helt fel taktik. Jag fick frågan och då ställer jag upp, så enkelt är det, säger nu Moderaternas Partisekreterare Per Schlingmann till Svenska Dagbladet om att ta en debatt nu.

Socialdemokraternas partisekreterare väljer att gömma sig bakom ett ganska fult krypskytte mot sin kollega: ”Majoriteten av sd:s väljare kommer ju från det borgerliga blocket så det är väl bra om Per Schlingmann ställer upp…” Lågt. Dessutom felaktigt i sak, missnöjespartier tar alltid flest röster från sittande makthavare. I detta fall mer explicit från Ulvskog och companys misslyckade integrationspolitik.

Det finns dock en risk inbyggd med att börja ta debatten med Sd. Till en början kan det innebära ökat opinionsstöd för dem, eftersom de plötsligt får mer uppmärksamhet. Detta kommer ge förespråkarna för att tysta ihjäl dem vatten på sin kvarn. Jag är dock övertygad om att detta stöd kommer att vara tillfälligt och sjunka i takt med att media, politiska motståndare och även väljarna kommer att nagelfara de populistiska argumenten. Om det inte lyckas får de etablerade partierna uppenbart problem. Men då har de sig själva att skylla.

Annonser

One Response to Rätt att debattera med Sverigedemokrater – trots risken

  1. […] och det finns inget bra track record på att förbjuda åsikter. Jämför diskussionen om att debattera med Sverigedemokraterna eller inte. 3: Det kommer ändå […]

%d bloggare gillar detta: