Att fuska till sig pengar är ingen rättighet

Debatten om regeringen förslag om att införa rätten för arbetgivare att kräva sjukintyg från en anställd redan första dagen tar sig märkliga former. Vissa är nog sura för att detta minskar möjligheten att fuska.

Omfattningen av fusket med de svenska socialförsäkringarna har tyvärr inte beräknats på ett vettigt sätt av någon. Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering har uppskattat den totala kostnaden för bidragsbrott inom ramen för tillfällig föräldrapenning (VAB) uppgår till ungefär 650 miljoner kronor, eller 22,5 procent av samtliga utbetalda ersättningar. Detta bör nog betraktas som ett extremfall. Men att mer än var femte fuskar med ett system är också uppseendeväckande nog för att reagera.

Men även om procentsatsen är mindre för fusket inom andra försäkringar blir det stora summor. Totalt omfattar sociala försäkringar i Sverige svindlande 400 miljarder kronor per år. Om bara 5 % är fusk är detta fortfarande 20 miljarder kronor per år. Det skulle innebära att alla svenskar med ett jobb betalar 4500 kronor per år i bidrag till bidragsfuskare. Visst skulle man kunna ha roligare för dem pengarna? Eller så kunde de användas till dem som verkligen behöver dem.

Regeringens förslag om sjukintyg får nog betraktas som undantag. Detta kommer bara vara något arbetsgivarna använder sig av i extremfall. Varken arbetsgivare eller arbetstagare kommer att tycka att detta är vettigt att använda som regel. Däremot ger det en möjlighet att komma åt vissa delar av fusket och verka avskräckande mot dem som fuskar. Den tydliga effekten kommer inte vara enorm byråkrati utan en signal till alla som fuskar att de faktiskt kan kollas.

Att fuska till sig bidrag är inte en rättighet – det är stöld.

Annonser

One Response to Att fuska till sig pengar är ingen rättighet

  1. Egen skriver:

    Heller så gör man som denna killen: http://www.jagvillblirik.se

    Slippa bidrag och fusk, tummen upp!

%d bloggare gillar detta: