300 spänn är för mycket för en drink

Några ställen runt Stureplan har börjat ta 200 kr i inträde. Inträden på krogen som generell regel är betydligt vanligare i Sverige än utomlands. Där tycks krogarna snarare vara glada att få kunder. Trots inträdet kostar drinkarna minst en hundring. Det innebär att det kostar 300 spänn att gå in på en stureplanskrog och ta en drink. Stureplanskrogarna har en oligopolliknande ställning i Stockholm och kan därmed ta ut dessa höga priser. Delvis är detta skapat av politiska regleringar som begränsat antalet utskänkningstillstånd, särskilt sådana som ger rätt att ha öppet sent.

De höga priserna beror också på att kostanderna är höga i Sverige. Spritskatten är hög, kostnaderna för arbetskraft är internationellt sett höga, särskilt för personal med mindre kvalificerade uppgifter. Krogarna har också en omfattande regelbörda att hantera, något som så klart till slut hamnar på notan för drinkarna eller på inträdet.

Priserna skulle sänkas av ökad konkurrens (fler utskänkningstillstånd), lägre kostander för arbetskraft (lägre skatter på arbete och på tjänster) och på att minska regelbördan för företag. Regeringen och stadshuset i Stockholm jobbar med samtliga dessa saker. Jag hoppas vi också snart får se resultatet på inträdet till krogarna runt Stureplan.

Det finns en sak till som kan sänka priset, vi. Som konsument behöver jag inte acceptera dessa överpriser. Visst blev vakterna som släppt mig före i kön sura när jag vände i entrén. Men det var det värt. Om fler gör det kommer de inte att kunna ta 300 spänn för en drink.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: