Mugabe bryr sig inte om symbolhandlingar

I filmen Team America – World Police driver de med f.d. FN-diplomaten Hans Blix. När han blir riktigt arg på Nordkoreas diktator Kim Jong Ill undslipper han till slut sitt värsta tänkbara hot – ett skarpt formulerat brev. Kim Jong Ill svarar då med att släppa ner Blix i en hajtank.

Ibland undrar man om inte filmens författare har baserat skämtet på en verklig händelse.

När Zimbabwes kommunistiske diktator Robert Mugabe beordrar sin polis att misshandla oppositionen och gravt bryta mot de mänskliga rättigheterna (vilket sker i Zimbabwe dagligen) svarar EU ungefär som Hans Blix i filmen. De utvidgar listan över personer som nekas visum för resa till EU med två personer.

 Nu kan inte Mugabe släppa ner EU-diplomaterna i en hajtank, men han kan lika mycket som Kim fullständigt strunta i dem. Zimbabwes diplomatiska relationer med EU är i alla fall körda.

Det är lönlöst för EU att markera ytterligare mot Mugabe och Zimbabwe. Han vet vad EU tycker och struntar fullständigt i det. EU borde i stället koncentrera sin diplomatiska energi på Zimbabwes grannstater där Sydafrika har en nyckelroll. För det är här de stora problemen finns. Några statet stödjer Mugabe. Det är ett problem i sig, men ett lika stort problem är alla stater som tolererar honom. Det av makt allt mer korrupta ANC – också med rötter i kommunistiska idéer – skulle kunna markera betydligt hårdare mot Mugabe och därmed gå i spetsen för en afrikansk kritik Mugabe inte kunde bortse ifrån. Där kan EU lägga mer av sin energi. Så länge vi tror att I-landsdiplomatiska markeringar gör någon nytta riskerar vi att kasta bort onödig energi på en verkningslös strategi.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: