Stoppa det franska storhetsvansinnet

Allt för länge har miljön, Europas skattebetalare och europaparlamentarikerna fått lida av det franska storhetsvansinnet. Som en kompromiss för att kunna lägga Europaparlamentet i Bryssel tvingade Frankrike igenom att besluten i alla fall skulle fattas i Frankrike, i Strassbourg. Det innebär att Europaparlamentet – med ledamöter och 1000-tals anställda – varje vecka tar sitt pick och pack och flyttar över till Strassbourg några dagar i månaden.

Man kan tycka att det var en rimlig kompromiss eftersom staden också en gång varit tysk. Men då måste man definiera ordet ”rimlig” utifrån en politiskt pragmatisk utgångspunkt, inte utifrån sunt förnuft, verkligheten eller medborgarnas bästa.

Det är och har kort sagt varit vansinne.

Äntligen har parlamentet nu i alla fall beslutat sig för att utreda frågan. Det är ett bra första steg och varje vettig analys måste leda till att detta nu en gång för alla upphör. Bra jobb av Christofer Fjellner som föreslagit detta. Det finns i alla fall några Europaparlamentariker som ser som sin uppgift att minska EU:s budget.

Det hade varit än mer klädsamt om förslaget kommit från en fransman.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: