Bra att Sverigedemokraterna bekänner färg

Missnöjespartier som Sverigedemokraterna bekämpas bäst genom en fri debatt. Sd:s, likt många andra missnöjespartiers, idéer bygger på grava förenklingar av verkligheten, en sväv fokusering på sina egna frågor och därmed saknar de en fullständig politik. Om – rent teoretiskt får vi hoppas – Sverigedemokraternas program skulle genomföras skulle väljarna snabbt upptäcka att vissa delar av poltiken skulle vara blanka, det finns inga förslag.

I Sverigedemokraternas fall är det misstänkliggörande av invandrare som är huvudfokus. Likt tex Hitler skyllde alla problem på judarna gör Sverigedemokraterna ungefär detsamma med invandrare. Därför fokuserar de mer eller mindre begåvade förslagen som förs fram också på detta. Man ska också komma ihåg att Sd:s verklighetbild är att invandrare är mer skumma ju längre ifrån Sverige de kommer. Därför är det hårdare tag mot muslimer än mot européer.

Här syns också något grundläggande för partier som i grunden därför är odemokratiska. Deras människosyn avslöjar dem. De tycker nämligen inte att alla människor har samma värde. Därför kan de lägga fram förslag som att förbjuda moskéer, att araber ska ha svårare att få uppehållstillstånd än tyskar osv.

När en medlem i dagens Metro kommenterar arbetskraftsinvandring låter det tex:

– I alla fall inte från utanför EU. Skulle läget uppstå om några decennier får man väl titta på det då, säger partistyrelsemedlemmen Mattias Karlsson.

I klartext: Om någon ska komma hit ska han/hon se ut som vi och vara ungefär som vi.

Det är bra att dessa förslag kommer fram i ljuset. Så länge missnöjespartierna bara får kritisera nuvarande politik kan de låta vettiga, det finns berättigad kritik mot dagens situation för invandrare, flyktingar och asylsökande i Sverige. Men det är när Sverigedemokraterna tvingas konkretisera sig som knasigheterna kommer fram på allvar. Man ska också avkräva dem svar på tex vad de vill göra med äldreomsorgen eller statens infrastrukturbudget. Där kan de inte gärna bara svara att invandrare ska få bo på speciella hem eller att alla vägar ska vara vita. Och gör de det framstår de som precis vad de är – ett missnöjesparti som försöker förenkla verkligheten och skylla problemen ifrån sig.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: