Förmögenhetsskatten blir sossetaktik?

Regeringen har avskaffat förmögenhetsskatten – men får det någon effekt? Kommer kapitalet att flöda tillbaka till Sverige till gagn för alla entreprenörer och alla svenska ledande uppfinningar? Jag har tidigare argumenterat för att införa en amnesti för kapital som flyttar tillbaka till Sverige. Enkelt uttryckt ska staten inte straffa tidigare kapitalflykt.

Detta resonemang får stöd på dagens Brännpunkt i SvD av Georg Nyström, ekonomie licentiat. Han tar också upp den viktiga kritiken att ingen riktigt vågar argumentera för avskaffandet och visa att det inte alls egentligen handlar om en skattesänkning för rika.

Ett perspektiv som kommer bort i debatten är dock sossarnas taktiserande. Jag tror nämligen inte alls att många sossar vill återinföra förmögenhetsskatten. Redan under förra regeringen fanns många sossar som insåg att detta var en ytterst skadlig skatt för landet i en global ekonomi. Med tre år till av globalisering innan nästa val kommer ännu fler att inse detta. Möjligen kan de tvingas till det av klasskampsnostalgiska vänsterpartister.

Men att säga att de tänker återinföra den är en bra partitaktik. Hotet om återinförande kommer nämligen att göra att flera tvekar inför att återföra kapital till landet – eftersom risken är att de tvingas flytta det utomlands igen. Det gör att den borgerliga regeringen inte kommer att få önskad effekt på avskaffandet av skatten – men dock den besvärliga debatten. Sossarna å sin sida får en god möjlighet att framställa regeringen som ett parti för de rika.

Jag tror det är viktigt att regeringen är tydliga och offensiva i denna fråga. Allt annat riskerar att skada både landet och regeringen. Dessutom vore det skönt om populism för en gångs skull inte lönade sig.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: