Mugabe dödar sin egen ekonomi

 Zimbabwes kommunistiske diktator Robert Mugabe tar nu ytterligare ett steg mot total statlig kontroll över ekonomin. Planekonomi är inget nytt för kommunismen och statlig ägande är en del i detta. Om detta skriver bl.a. Svenska Dagbladet.

 Men socialiseringen kommer att ha ett högt pris. Redan har Mugabe (med våld) socialiserat flera tusen större farmer som tidigare ägdes av den vita befolkningen. Syftet utåt var att ge den svarta befolkningen mer tillgångar – det egentliga syftet var att stärka sin egen makt genom att slå ihjäl (även bokstavligt talat) de få som hade något att sätta emot Mugabe. Resultatet i praktiken är att dessa farmer nu vansköts av mugabetrogna och att befolkningen svälter ihjäl. För Mugabes är dock makt betydligt viktigare än befolkningens överlevnad.

 Det pinsamma i situationen är övriga regionens agerande. Sydafrikas president Thabo Mbeki tycker att utvecklingen går åt rätt håll i Zimbabwe. Ett hisnande uttalande, som stärker Mugabe och hindrar att utvecklingen går åt rätt håll. Mbeki har tidigare gjort sig känd för märkliga uttalanden som att aids inte är en sjukdom eller att han inte känner någon som har hiv trots att en av hans talesmän tidigare dött i AIDS. Bristen på kritik mot Zimbabwe gör blodfläckarna på ANC:s och Mbekis händer ännu tydligare. Att tro att ANC:s kommunistiska arv skulle väcka solidaritet med Mugabe är att dra det för långt, men det är i vilket fall ett skrämmande agerande. För att rentvå sig från den misstanken vore det klädsamt att kritisera utvecklingen i Zimbabwe snarare än underblåsa den. Det finns inga tecken på att Mugabe skulle varken sluta mörda sin befolkning, sluta trackasera och fängsla oppositionella eller öppna sig mot omvärlden. Snarare tvärt om i samtliga fall.

 Samtidigt är det för lätt för omvärlden att bara fokusera på Zimbabwe. Kringliggande länder har difinitivt ett ansvar för situationen. Och det är också de som kan ha en avgörande roll i att få en ny regim i Zimbabwe. Mugabe lyssnar inte på västländer.

 Den socialisering av företag som nu planeras kommer att göra landet ännu fattigare och ännu fler människor kommer att dö av svält och/eller Mugabe. Hur länge ska omvärlden notera detta utan att säta press på andra afrikanska länder?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: