Vad är egentligen en region?

Region är ett modeord bland dagens politiker och opinionsbildare. Men vad är egentligen en region och vad ska man utgå från för att definiera regionen. De regioner som finns idag är baserade på beskattning – ett sätt för staten lättare ta in skatt från regionerna (länen). I dag har vi i princip samma regioner som för hundratals år sedan bildades av det syftet – fast nu bygger vi dem utifrån olika sjukvårdsmonopol.

Det är inte helt lätt att hitta optimala regioner, de blir nämligen olika stora beroende på vad man utgår ifrån. På ett sätt har Vidar Andersson helt rätt i sin krönika i Folkbladet, att sjukvård är orimligt att utgå ifrån. Men samtidigt är det en låsning som skapats av dagens sjukvårdssystem och inte helt går att bortse ifrån. Arbetsmarknadsregioner är rimligt att utgå ifrån. ”Problemet” med dem är att de hela tiden växer i takt med att kommunikationsmedlem blir snabbare. Det är naturligtvis bra, men det komplicerar möjligheten att politiskt dela in landet i regioner.

Mentala gränser och kulturell tillhörighet är också en faktor. Hallänningarna vill vara Hallänningar också i politiskt uppbyggda system. Normalt går det aldrig att påverka en debatt som styrs av känslor med fyrkantiga politiska effektivitetsargument. Halland är helt enkelt en kulturell region.

Så – finns det en lösning som jämkar samman allt detta? Troligen inte. Den som sätter sig ner med pennan i handen och delar om Sverige i nya regioner kommer alltid att hitta fler belackare än bejakare. Ett av själen är att det inte finns några bestående naturliga regioner. Skåne kan möjligen sägas vara en av kulturella och historiska skäl, men de delar arbetsmarknad med Köpenhamnsregionen.

Enkelt uttryckt finns redan massa regioner, men de är olika stora beroende på vad man tittar på, i vilken region man kan placera sina barn på förskola är en betydligt mindre region än den man kan tänkas jobba i. Man kan också tänka sig att åka 100 mil för en speciellt inriktat operation, men knappast pendla den sträckan till jobbet. Inte heller accepterar man att närmsta BB eller närmsta polisstation finns så långt bort.

Jag tror därför att kreativa penndragare kommer att misslyckas. Inte för att de har fel i grunden, Sverige behöver inte alla dessa småregioner som sätter käppar i hjulet i folks vardag eller för företag. De kommer att misslyckas för att frågan är felställd. Det handlar inte om en regionlösning utan om flera.

Annonser

11 Responses to Vad är egentligen en region?

 1. […] betår också i att avgöra vad som egentligen är en region. Jag har utvecklat det ytterligare här. En region är helt enkelt olika stor beroende på vilken typ av region man tittar på. En […]

 2. Carmon skriver:

  Incredible points. Sound arguments. Keep up the great work.

 3. Son skriver:

  Our purchase essay writers are masters, doctorate and Ph – D degree holders therefore the essay that you
  order to purchase is done by a writer of your academic level.
  The covered mattress pad will certainly give
  comfort to your baby. Fr.

 4. Hotmail Delivery skriver:

  It’s very simple to find out any topic on net as compared to books, as I found this piece of writing at this web page.

 5. beton ampretat skriver:

  beton ampretat

  Vad är egentligen en region? | Krohniskt

 6. weight loss supplement

  Vad är egentligen en region? | Krohniskt

 7. bowflex dumbbells

  Vad är egentligen en region? | Krohniskt

 8. ironmaster adjustable dumbbells

  Vad är egentligen en region? | Krohniskt

 9. the tinnitus miracle

  Vad är egentligen en region? | Krohniskt

 10. home gym equipment

  Vad är egentligen en region? | Krohniskt

%d bloggare gillar detta: