Trängselskatten förföljs av lögner

Allt sedan trängselskatten kom på tal har den förföljts av lögner och svek. Det som startade som ett valsvek från Socialdemokraterna och Annika Billström fortsatte i ett nytt valsvek, denna gång från den borgerliga regeringen. Billström lovade att inte införa trängselskatt alls. Den borgerliga regeringen lovade att lyssna på hela regionens åsikt. Ingendera part följde sina löften utan införde trängselskatt ändå.

De valsedlar som användes i Stockholms stads folkomröstning innehöll Ja-propaganda, vilket också gör värdet av den folkomröstningen klart lägre. Och frågan är om det verkligen finns något folkligt stöd för trängselskatten. Det fanns i en manipulerad folkomröstning i en kommun. I de andra 14 kommunerna som hade folkomröstningar utan manipulerade valsedlar blev resultatet ett tydligt nej till trängselskatt.

I dag har Expressen och Stockholm City en gemensam fråga: ”Vad tycker du om trängselskatten?” 71 % svarar dåligt, 21 % svarar bra och 8 % svarar helt ok. Inget vidare belägg för den som vill hävda ett folkligt stöd för trängselskatterna.

Aftonbladet har motsvarande fråga där 59 % är mot trängselskatten och 37 % är för.

Annonser

2 Responses to Trängselskatten förföljs av lögner

  1. Dennis skriver:

    Att stadens valsedel var vinklad är ganska uppenbart, men jag håller inte med om att den andra valsedeln saknade manipulation. ”Anser du att trängselskatt ska införas permanent i Stockholm?” är inte neutral, på grund av att ordet ”permanent” tagits med.

  2. Andreas skriver:

    Jo, jag känner till den diskussionen. Samtidigt var de ju tvugna att på valsedeln på något sätt markera att det rörde sig om något annat än försöket. Ordet permanent kan dock knappast haft så stor betydelse att det skulle ha påverkat valresultatet mer än någon procentenhet. Permanent var ett ordval, men knappast en lögn. Den text som fanns i Stockholms stad var direkt missvisande och felaktig.

%d bloggare gillar detta: