Bra om Zimbabwe – men kanske naivt

Per Gudmundsson skriver bra om Zimbabwe i sin ledare i dagens SvD. (Han skriver också på sin blogg.) Vi kan se hur Zimbabwes ekonomiska system bryts ner på samma sätt som Sovjetunionens en gång gjorde. De försöker försvara sig på ungeför samma sätt med tvångsväxling av valuta. Skillnaden är att den zimbabwiska ekonomin är betydligt mindre än Sovjets var och att den numera globaliserade ekonomin slår mycket hårdare mot den typen av system.

Gudmundssons artikel fokuserar på att svenska biståndspengar hamnar i Mugabes korrupta bank, men att vi ändå får något ut för dessa pengar. Jag är mer tveksam. Visst är det bra att Zimbabwe har en lag som innebär att män inte får slå sina fruar. Men faktum är att Zimbabwe egentligen har en mycket väl fungerande rättsstat, med en sund kostitution (där bl.a. svenskar har varit med och tagit fram den). Men det hjälper inte eftersom domstolsväsendet 1) är korrupt och 2) kan kontrolleras helt av Mugabe.

Någon av Mugabes polare kan slå sin fru bäst han vill. Sannolikheten är större att någon som läser upp lagen mot kvinnomisshandel på torget åker i fängelse än han som slår sin fru. Så frågan är vad vi egentligen får för våra 130 miljoner kronor i bistånd. Risken är att vi bara håller Mugabes vidriga regim vid liv att tag till.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: