Mördaren Che Guevara

che-guevara.jpg Jag hittade en bra (hemsk) sida som sammanställer alla mord som utförts eller beordrats av killen som finns på allt för många T-shirts. Uppfriskande läsning för alla som går omkring med Che Guevara på tröjan eller annat ställe.

Annonser

28 Responses to Mördaren Che Guevara

 1. hej skriver:

  han gjorde det för en god gärning.

 2. Andreas skriver:

  Det brukar de flesta kommunistiska massmördare, Stalin, Mao Tse Tung, Saddam Hussein, Ceauşescu, Pol Pot m.fl. hävda. Jag föredrar att inte hålla med. Om det krävs 200 miljoner mord för att upprätthålla det kommunistiska systemet så är det inte de mördade människorna det är fel på.

 3. altay skriver:

  det e bara non jävla kaptalister som sejer so che var en frihetskämpe

 4. altay skriver:

  jag holer med om hej han jorde en god järning han vile få bort iperialister

 5. Andreas skriver:

  Altay: Hur många tycker du det är ok att avrätta för att få igenom sin politiska vilja?

 6. Hannes skriver:

  De flesta namnen på den listan är namn på Batista-anhängare som mördat och torterat opposionella, fackliga och misstänkta revolutionssympatisörer. de är polischefer, militärer och milismän från paramilitära grupper. En del är också kriminella som gerillan fångade i de områden de behärskade. När revolutionärerna segrat ställde de naturligtvis dessa personer till svars för sina handlingar. Ett Cubas Nürnberg. Skulle du andreas kunna arbeta tillsammans med någon som torterat och mördat din bror? Man bör också anmärka att gerillan inte avrättade krigsfångar som armén gjorde.
  Che Guevara var en revolutionär humanist som ville befria latinamerika från imperialismen.
  Finns det några siffror på hur många som har dött i pga av kapitalismen och imperialismen? vore mycket tacksam.

 7. Andreas skriver:

  Det är en stor skillnad mellan Nürnbergprocessen som var en domstol övervakad av det intenationella samfundet och Guevaras avrättningsplutoner. Jag säger inte att alla han avrättade eller lät avrätta var goda personer, men jag tycker inte att man har större rätt att mörda personer som är kriminella.

  Jag skulle inte vilja arbeta med någon som torterat och mördat min bror, men jag skulle heller inte avrätta honom.

  Visst har det avrättats folk i kapitalistiska länder, alldeles för många och det är lika värt att kritisera. Även om de i alla fall fått rättegångar som håller vettig juridisk standard. Det kommer dock inte i närheten av de 100-200 miljoner människor som kommunismen dödat. Läs mer om kommunismens brott på: http://www.omkommunismen.se

 8. Hannes skriver:

  Det internationella samfundet hade inget intresse i att skipa rättvisa på Cuba. Ön var före revolutionen en nordamerikansk koloni. USA:s utrikesminister brukade sitta med vid regeringssammanträdena. (se Platt-tillägget i gamla Cubas konstitution)

  Är det straffskalan vi diskuterar? Vid den här tiden praktiserades dödsstraff i så gott som alla amerikanska länder, inklusive USA. 2006 ”mördades” enligt amnesty 53 människor i USA. Nu vill jag se en ”USA är mördare-artikel” på din blogg.

  De stora siffrorna med döda pga kapitalism kommer inte från de stora kapitalistiska länderna själva. Tänk på de människor som dog i slavhandeln, kolonialismen och den multinationella råkapitalism som tog över. Lägg till de döda från de USA-stödda diktaturerna och du har en siffra som nog överglänser den du refererar till.

  värt att läsa om:bananmassakern(1928), chacokriget(1932-35) eller kuppen i Chile(1973)

 9. Andreas skriver:

  Jag är emot alla dödsstraff som framgår av tidigare inlägg. Men det är en skillnad mellan en person som uppenbart dödat eller beordrat avrättningen av över 200 personer på två år och en hel stat som dödar 53 på ett år. Che Guevaras mord skedde dessutom helt utan en rättegång. Det som retar mig mest är att folk ovetandes går och bär bilden av en mördare på en t-shirt. Om någon bär en tröja med mord begågna i USA ska jag reagera likadant.

 10. D skriver:

  Kul när en informationschef på Stockholms handelskammare börjar tycka saker och finner orsak att ge spridning åt dessa. Då blir det gärna kort och andefattigt. För att inte överskrida gränserna för möjlig kunskap nöjer vi oss med två, kanske tre meningar. Helst en bra och lite hemsk länk som leder tanken bort från utsagans torftighet.

  Andreas – Vad kännetecknar Ches porträtt? Det är en symbol. Symbolen signifierar motstånd: kubanskt motstånd som ett inbegrepp av de latinamerikanska folkens kamp för sociala värden. Genom att diskutera dödsstraffets legitimitet som en isolerad värdefråga kunde man försöka förvägra dessa folk denna symbol, denna kamp. Helt säkert kommer du inte att lyckas.

  Fotnot: En diskussion om själva den historiska personen Ernesto Guevara fordrar ett slags baskunskap om vissa historiska betingelser. En sådan diskussion kan knappast föras inom ramen för denna blog, i synnerhet inte av dess innehavare.

 11. D skriver:

  Hannes – Det är ingen idé att argumentera sakligt på nyliberala bloggar, dessa tenderar att självdö i brist på både innehåll och läsare. Mata inte trollen.

 12. Hannes skriver:

  touché

 13. Andreas skriver:

  Hmmm. Tre inlägg om att det är dumt att debattera på den här bloggen. Intressant sätt att göra sin poäng. Återkommer till sakfrågan när jag har mer tid att skriva.

 14. Arvid Bloom skriver:

  Det skulle bli trevligt att se hur många som har dödats på kommando av bush, lite fler än så här kan man väl tro.
  che är för många en cymbol för att man ska kämpa för det man tror på, ända fram tills en kula träffat hjärtat…

 15. n skriver:

  Tja. Che-kramare har aldrig sakliga argument. bara lösa påståenden som är tagna ur luften.
  Guevara var inget annat än en mördare som åkte runt i djungeln och skjöt dem som inte vill ställa upp på den kommunistiska revolutionen. Idag hade Guevara garanterat blivit stämplad som terrorist. Guevaras illgärningar sköts idag av den fruktade Farc-gerillan i Colombia. De kidnappar barn och vuxna och pressar familjerna på miljoner dollar i lösensumma. oftast mördas fattiga bönder som vägrar lyda Farc.
  Tyvärr är socialdemokratin alltför kopplad till socialistiska dikaturer och det människoförtryck som man stött, för att svenskarna ska ges en rättvis och nyanserad bild av vad kommunismen åstadkommit. Att försvarar kommunismens massmord med att ”kapitalismen har minsan mördat ännu fler”… är så urbotat korkat att det bara går att skratta åt. marknadsekonomin kan inte mörda för det ingår inte i systemet att mörda någon som man vill handla med. Det är lixom att såga av den gren man sitter på. Att mörda är alltid fel. Kommunism har alltid lett till mord. Visa ett exempel där kommuniststaten inte har mördat eller fängslat sin befolkning???

 16. Hannes skriver:

  Bara dumt sagt. De som dör till följd av kapitalismens baksidor är inte presumtiva konsumenter. De är för fattiga,
  Jag håller med om att om Che Guevara levt idag skulle han blivit terroriststämplad men det säger mer om vem det är som sätter terroriststämplar på folk.
  Situationen i Colombia har inget att göra med Che Guevara som person. Ett folkligt uppror mot en förtryckarstat, en marionettregering. Det pumpas in miljarder dollar i Colombias regering så att de kan bekämpa gerillan. Till följd av detta har gerillan tagit till mindre försvarbara försörjningsmetoder, så som knarkhandel och kidnappningar.
  Socialdemokratins eventuella inblanding i media är intressant. Ägs inte merparten av svensk media av familjen Bonnier?

 17. Busbenke skriver:

  Hannes! Hur gammal är du egentligen? De säger att den som inte är vänster när den är ung saknar hjärta o den som inte är höger när den är gammal saknar hjärna!

  Kommunism är ju egentligen ingenting annat än ”sämsta gemensamma nämnare” som innebär att alla ska ha det lika pissigt men det är ju jämlikt….utom makteliten. I vilka länder tror du det har funnits flest mördade, lidande, fattiga, skrämda människor utan framtidstro eller drivkraft rent generellt i historien? Vilka länder tror du generellt har den sämsta nationalekonomin överlag? Vilka länder tror du har den sämsta behandlingen av miljö o natur? Kom inte här o snacka en massa djävla kommunistblaj! Det enda kommunism leder till är att alla människor istället får det ruttet….men så klart…det är ju jämlikt! Tjena!

 18. Dago skriver:

  chegeuvara var en bra människa för latinamerikanska folket.. plus den som la den där bilden på nätet är riktigt dum i huvet.. inte smart på något fint sätt

 19. anton skriver:

  Då kan man väl lika gärna säga att George Bush, Roosevelt, Churchill och liknande också var massmördare? Vilke de ju självklart är, men du får ju inte glömma att Guevara kämpade mot en fascistisk regering och det var ju inte direkt änglar han dödade

 20. Andreas skriver:

  Anton: vad är relevant i att jämföra demokratiskt valda ledare och en självutnämnd milisledare som mördade dem som stod i vägen för honom? Och anser du på fullt allvar att mord blir legitimt för att någon/du/Che Guevara bedömer att de är ”inte direkt änglar”? Kan du göra en lista på vilka människor det är legitimt att mörda, alternativt fastställa kriterier för att peka ut sådana personer?

 21. Nahrayana skriver:

  Härligt! En diskussion om ett ämne som alla tror sig veta någonting om! Underbart.

  Läs en opartisk Che-biografi, killen. Du får Che att låta som en simpel mördare som sprang runt i djungeln. Han var nog mer av en visionär som ville hjälpa sina kubanska vänner att frigöra landet från USA’s maktspel.

  Men vem är du att påstå att det de slogs för var fel? Var det verkligen fel om man har i åtanke att majoriteten av Kubas befolkning faktiskt stödde revolutionen? Självklart så var landets kapitalister emot det, men den med pengar har mest att förlora, har jag hört. Vad är det för fel med att slåss för att försöka uppnå ett mer jämställt samhälle?

  ”Anton: […]självutnämnd milisledare som mördade dem som stod i vägen för honom?” Varje ledare motarbetar sina fiender, det är så makt fungerar. Makt korrumperar. Fast vad är värst? Att kämpa för solidaritet eller att anfalla ett land för att komma åt olja, som USA har gjort i en massa år? Det säger sig självt. Förresten så var inte Che en självutnämnd ledare, han blev tilldelad posten som näst högste befäl, efter ledaren FIDEL CASTRO, som i sig kanske var en självutnämnd sådan. Men rätt ska vara rätt. Alla regimer dödar, men det avgörande är hur landet tar det. Om landet (befolkningen) i fråga sympatiserar med revolutionen så är det rätt. En person från till exempel Sverige, som nu, har inte rätt att döma då det handlade om folkets bästa. Det var jordreformer som ledde till att bönderna äntligen kunde klara sig ordentligt, det blev mindre förtryck mellan klasserna som alla utom borgarna tycker är härligt och det mesta sjönk i pris så att folk slapp slita för att ha råd med mat på bordet. Sen ska man inte ens nämna att man äntligen kunde få resa utomlands om man kom från arbetarklassen, vilket annars var en lyx som bara kapitalisterna och de bosatta amerikanerna kunde unna sig.

  Nu låter jag antagligen som en sådan där cool kommunist som tror att jag vet allt, men det kan jag ta så länge alla slutar klaga på att folk faktiskt försöker hitta nya vägar till ett bättre fungerande samhälle (då bättre för alla och inte bara en själv). Ska man slå ner en övermakt räcker det inte med klagomål och demonstrationer, utan man måste slå sig fram. Så enkelt är det; Kollektiv frihet framför individuell.

  ”Det är bättre att alla har det bra, än att vissa har det bättre.”

 22. Andreas skriver:

  Märkligt, med tanke på hur gullig kommunismen låter när den beskrivs av sina anhängare, att den empiriskt alltid leder till samma resultat. Massmord, förtryck, straffläger, åsiktsförföljelse, censur och diktatur.

  Kan någon säga var den där rosa-moln-kommunismen finns, alla ni som kramar den?

 23. Ernesto skriver:

  Vad Che gjorde var inte för att få fram sin politiska vilja det hanlade om att hjälpa folket jag är från latin america och vet hur mycket skit och lögner dem trycker i dig här i västvärlden. Men har någon av er egentligen kollat vad som förändrats i Kuba efter revolutionen? Jo Inann var det 10% chans för död innan5 nu är det 0.01%, det finns inte gatubarn som innan, de har världens bästa skolor och universitet medel ålder på 80 det är en medelålder som bara hög inkomst länder som bland annat Svergie har, Kuba har världens bästa sjukhus och medicinsk teknologi. Och dem som dog under revolutionen var militärer, poliser och gegeringens män till skilnad från Usa så flög inte Che i ett flygplan och sköt ner skolbarn och våldtog 10 åringar.

 24. martin skriver:

  nä jag tror inte heller att allt stämmer om che tyvärr..då vi får höra dessa saker från gammla rika batista anhängare och amerikanare som hatade che, så det ska man nog ta med en nypa salt…de han avrättade var nog fötjänta av det då det var hundratals vittnen på vardera beslut(människor som blivit torterade släktingar till människor som blivit avrättade osv)så det var ju en slags rättegång med bevisningar osv..sen så var ju detta på 60 talet och det gick väll till så överallt istort sett förutom just europa så det var väll inget lustigt med det…sen ingen rättvis rättegång?hur rättvisa rättegångar fanns det i usa mot svarta på den tiden?hur många oskyldiga människor i usa avrättades eller blev livstidsdömda i usa på den tiden?jag tror nog att de bevisningarna i kuba var bra mycket bättre än de som fanns i många mål i usa mot färgade männikor eller de fattiga i usa på den tiden..då det var hmassor med vittnen mot dessa människor i kuba..sen så behövde han ju inte hjälpa kuba eller bolivia osv men han gjorde det ändå och riskerade sitt liv på kuppen o tillslut så blev det ju också hans död så jag ser honom som en frihets hjälte.då de led stort och hade knappt någon mat i bolivia så blev aldrig någon bybor rånad likaså blev de aldrig torterade eller dylikt..så jag tror nog inte på dessa rykten speciellt mycket..det är rykten som spritt sig efter en man som är död och inte kan försvara sig ifrån..men han stog upp för de fattiga och det är bra..sen så snackar du om kommunismen och hur grymm den är,hur många människor tror du har stupat under alla århundraden av den rika makten i världen?några miljarder säkert och som alltid så är det den fattiga skaran som blivit drabbad..likadant är det idag men det syns inte,för hur många dör i usa varje år pågrund av att de inte har råd med sjukvård tex?eller i andra länder.likaså de fattiga begår brott för de har inget val sen så blir det fängelse eller värre för de.garanterat 100 tusentals.likaså i usas krig överallt hur många oskyldiga dör där tror du?men det är kanske inte lika grymt än att avrätta 200 människor(som gjort sammasak innan och torterat) enligt dig?orkar inte läsa igenom vad jag skrivit anntar att det är massa stavfel o annat men förhoppningsvis går det att läsa ; )

 25. the dude skriver:

  Jag vet inte vilka källlor du har tagit del av Martin, men det jag har hört om Che har jag inte hört av några gamla batista-anhängare, finns gott om information om Che från objektiva källor. Det spelar ingen som helst roll hur rättegångarna har sett ut på andra platser. Frågan är hur man med gott samvete kan gå runt med en che guevara t-shirt när vi alla vet att den mannen har mördat ett stort antal oskyldiga människor. Du kanske inte är medveten om det, men Che Guevara inrättade också Cubas egna Gulag-liknande ”labor-camps” där homosexuella, aids-sjuka och andra ”avvikande” människor. För övrigt så är Cuba idag ett land där befolkningen på fullt allvar inte får klä sig hur de vill.

 26. Stoffan skriver:

  Kan vi släppa det här med att ”Che” syftade till att mörda oskyldiga för det är humbugg. Inga mord ska tolereras men det är skillnad på mord och mord. Tänk på hur många liv han faktist räddade. ”Che” la inte fokus på hat eller ekonomiska vinningar utan ville hjälpa folk (både i Syd-Amerika och Afrika) att få human frihet vilket varje människa bör förstå och respektera vare sig men höll med honom eller inte.
  Och om man tittar på hela Amerika under den här tiden så var ”Che” nog den ”ledare” som var minst föraktfull och mördade i minst utsträckning.(Även CIA och USA inräknat, som faktist hjälpte till att mörda ”Che”)
  Bland annat så stod detta vid den här tiden i CIA’s Profil över honom. ”Ganska intelligent för att vara Latino. Men det var inte konstigt för tiderna var annorlunda då.
  Att han var självutnämnd milisledare är påhitt då han bara var en av revolutionens alla ledare. Dock var han den kanske mest profilstarka.

  Jag är varken socialist, kommunist, eller facist för den delen.
  Men jag har stor respekt för ”Ches” kamp mot egoismen och hans vilja. Han kunde ju om han ville leva ett enkelt och gott liv som läkare i Argentina men han kämpade istället mot hat och egoism.
  Det tycker jag att man ska uppskatta oavsett vilken Ideologisk tillhörighet man har.
  Till och med Mahatma Gandhi såg ”Che” som en förebild bland många andra.

  Gör inte politik utav allting.
  Kärlek.

 27. Stoffan skriver:

  *Man håller med honom (rad 6)

%d bloggare gillar detta: