Chefen, får jag porrsurfa?

Regeringenkansliet tar nu hårdare tag mot, får man förmoda, det stora problemet med att riksdagsledamöter och anställda besöker ”olämpliga” sidor på Internet. Detta rapporterar tidningen Riksdag och Departement. Därför ska nu en stor censurkampanj dra igång. Listor ska göras över sidor som anses ”olämpliga” att besöka och dessa sidor ska spärras med hjälp av URL-listor.

Samtidigt konstateras att det finns ju faktiskt personer som jobbar med denna typ av frågor, dvs med hjälp av information från de ”olämpliga” sidorna. Därför ska dessa personer kunna undantas. Jag antar att man får fylla i en blankett där man måste motivera varför man ska kunna porrsurfa från jobbdatorn eller liknande. Skön integritetskränkning där.

Jag antar att detta problem måste vara ovanligt stort på Riksdagen eftersom man inte klarar av att hantera detta som alla andra arbetsplatser, logga var personer surfar och sedan vidta åtgärder därefter.

Dessutom kommer ju i alla fall en lista som försöker lista alla olämpliga sidor på Internet att vara dömd att misslyckas. Visst lyckas den kinesiska regimen hyggligt med det och jag antar att det kikesiska staten skulle få höga erfarenhetspoäng om de la ett anbud om att få sköta det på entreprenad. Men det kommer ändå alltid att tillkomma nya sidor som registret inte hinner med. Det blir dessutom en omöjlig uppgift för registerhållaren att hålla rätt på hela Internet.

Det var möjligen en praktisk invändning. Den principiella invändningen lyckas faktiskt Riksdag och Departement få med i en sista bisats i artikeln. ”Principiellt anser jag inte att vi ska censurera ledamöternas surfande” säger Per Bengtsson, administrativ direktör på Riksdagen.

Han har ju en viss poäng med att det demokratiskt ligger lite svårigheter i att hindra ledamöterna i Sveriges högsta beslutande organ från att utöva sin grundlagsskyddade informationsfrihet. Det märkliga är kanske att det inte nämns förrän i slutet av artikeln.

Men hur lätt väger egentligen inte grundlagen och riksdagens självständighet mot politisk korrekthet och moralpanik?

Nu har också politikerbloggen plockat upp detta.

Läs också Nicklas kommentar till denna artikel, ger lite mer perspektiv.

Annonser

2 Responses to Chefen, får jag porrsurfa?

  1. Nicklas skriver:

    Det kanske intressantaste är ju att om man inför blockeringar så borde de loggfiler som dessa blockeringsappliktioner skapar kunna anses som offentlig handling. Så om sisådär 6 månader hoppas jag att en klok journalist mejlar regeringskansliet och begär ut loggfilerna från filterprogramvaran enlig Regeringsrättens domar mål nr 3147-1998 och 5556-1998.

    Det blir nog kul rubriker.

  2. […] Jag har skrivit lite mer principiella invändningar mot detta tidigare. […]

%d bloggare gillar detta: