Hur många motioner tvingar media fram i år?

Varje år – samma debatt. Det finns lata riksdagsledamöter. Efter varje år brukar media göra listor på resultaten över riksdagsledamöternas arbete, de mäter antalet skrivna motioner, frågor och interpellationer. Ibland också hur många tal de hållit inför den normalt sett tomma plenisalen. Frågan är bara om det mäter om riksdagsledamöterna gör nytta eller inte.

Helt klart är att metoden inte alls tar hänsyn till om riksdagsledamöterna uppnår något av det de föreslår. 99 % av motionerna som skrivs till riksdagen avslås. Det vet alla som skriver motioner om. Så varför skriver de då ändå?

Medias granskning är naturligtvis inte hela sanningen. De flesta motioner skrivs av ledamöter som vill påverka politiken eller lyfta nya frågor. Men det är inte roligt för de ledamöter som framhålls som latast i Sverige eller latast i länet. De som råkat ut för den uthängningen – som är oerhört svår att försvara sig emot – lär inte göra om samma misstag nästa år. För att vara på den säkra sidan bör man i alla fall skriva fem motioner om året för att inte hängas ut. Gärna tio

Hur många motioner som tvingas fram av mediagranskningen går naturligtvis inte att veta. Men samtidigt är det lätt konstaterat att samma ledamöter sällan eller aldrig hängs ut två i rad.

Tyvärr finns det väl ingen riksdagsledamot som vågar låta bli att skriva motioner i årets allmänna motionsperiod. Samtidigt skulle man ju hoppas att någon vågade. Och dessutom tog den seriösa debatten om vad som ger och inte ger resultat att ägna sig åt i riksdagsarbetet.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: