Sökes: 349 påsar rent mjöl

”Det är naturligt att dumbommarna är i majoritet i riksdagen: de är i majoritet i folket.” Så skämtade författaren Hjalmar Söderberg, men också halvt på allvar. En av grundstenarna i den representativa demokratin är att folket företräds av ett mindre antal förtroendevalda som är satta att föra deras talan i politiken. Eller uttryckt med 1 kap. 4 § i regeringsformen ”Riksdagen är folkets främsta företrädare.”

Tanken är att sammansättningen i riksdagen ska vara ett tvärsnitt av befolkningen. Det kan den kanske aldrig vara till punkt och pricka, men det är en god ambition.

Det är förvisso rimligt att kunna ställa högre krav på folkvalda att de ska hålla sig till lagar och regler, men frågan är om vi ska ställa kravet att de ska vara vita som snö. Med dagens olika mediadrev om vilka som anlitat svart arbetskraft, kört för fort eller missat något i deklarationen finns en risk att vi får ett resultat vi inte ville ha.

En person som alltid går hem med ett kvitto i pizzakartongen, skickar kontrolluppgift för att grannens ungar passar ens egna eller ber krogägaren om en redovisning av årets bokföring över garderobsavgifter skulle inte längre vara del av ett tvärsnitt av befolkningen. Det finns inga sådana personer och det finns inte en enda vuxen människa i Sverige som inte bidragit till den svarta ekonomin.

Därför är det meningslöst att kräva att varje politiker som begått ett misstag ska avgå. De enda som då kommer att kunna bli politiker då är de som redan i tidig ålder bestämmer sig för att inte vara som folk är i allmänhet. En broiler med bara rent mjöl i påsen. Vill vi inte ha lite vanligt folk i riksdagen också?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: