Bra att åtgärda mobbningskvacksalveriet

Ingen skulle acceptera att ett barn som far illa skulle få psykologiskt stöd av en person som saknar utbildning för det. Heller skulle aldrig accepteras att ett barn som brutit armen får vård av en medicinskt okunnig person. I båda fallen hade det tom varit straffbart för båda personerna att utge sig för att kunna hjälpa/vårda barnet om de inte hade haft adekvat utbildning.

Men för att motverka att 100 000 barn varje år far illa genom mobbning finns inga sådana kompetenskrav. Heller inte ens att det man gör ger någon effekt. Vi har överlåtit det åt folk som vill väl eller folk som lyckas marknadsföra sina idéer på ett bra sätt.

Det är en skandal att ingen myndighet – förrän nu – utvärderat den verkliga effekten av olika mobbningspreventiva program som finns och förlitas på.

Trots att det finns mobbningsprogram som vetenskapligt bevisligen ger en reduktion av mobbningen med upp till hälften har svenska myndigheter hittills låtit skolorna fritt välja mellan dessa fungerande program och program som är fullständigt verkningslösa eller till och med i vissa fall bevisats öka mobbningen.

Den typen av kvalitetskontroll är skrämmande.

Den som rätteligen ska credas för förändringen i myndigheternas kvalitetsgranskning är försvarsminister Sten Tolgfors, som kämpat med denna fråga i över tio år. Och som nu ges väldigt rätt.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: