Kan knattefotbollen lära av skattesystemet?

Knattefotbollen har problem. Några av barnen är bättre på fotboll än de andra barnen. Några vill också satsa mer tid på fotbollen än andra. I Janteland går detta inte av flera skäl och nu kommer också kritiken, tex mot Thomas Bodströms klubb, Boo IF.

Dels ska man naturligtvis inte vara bättre än någon annan. Det är en av grundstenarna i Janteland, så redan där kan man bli upprörd. Man får heller inte lyckas, om man inte är dokusåpastjärna eller något annat behjärtansvärt.

Det svenska skattesystemet försöker se till att upprätthålla den ordningen. Den som lyckas lite mer än de andra får en extra straffskatt på 20 % för att sedan ytterligare lägga till 5 % på lite högre inkomster. Eftersom man ofta måste plugga för att lyckas går ytterligare 5 % av inkomsten till CSN. På så sätt ser man till att den som lyckas i alla fall straffas dubbelt så mycket som vanliga barn (anställda). Tills alldeles nyligen fanns också en möjlighet för staten att sno 1 % av folks sparade och redan skattade pengar, om det var någon som mot systemets tanke lyckades så bra att de hade pengar över efter 55 % skatt, 5 % till CSN, hyra, mat mm.

Kanske kan knattefotbollen lära av detta? Dubbla medlemsavgifter för duktiga barn kanske? Att de måste betala 1 % av ackumulerad speltid i förmögenhetsskatt? På något sätt måste skattesystemets logik gå att använda för att även duktiga fotbollsknattar ska tänka en och två gånger innan de väljer att lyckas. I alla fall i Janteland, de kan ju gärna flytta till Luxemburg, Monaco eller något annat medlemsavgiftsparadis och göra det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: