Vem avskaffade Göta Kanal?

Det pågår någon form av halvförvirrad diskussion just nu om flyg och tåg. Miljöpartiet framställs som att de vill avskaffa allt inrikesflyg söder om Sundsvall och ersätta med tåg. De vågar eller vill dock inte säga rent ut att de ska förbjuda flyget, utan säger att de vill ”arbeta för att all inrikesflyg söder om Sundsvall blir onödigt.” (källa) Det är väl långt ifrån samma sak som att förbjuda flyget? Det var ingen som beslutade att avskaffa Göta Kanal för gods- och persontransporter. Den tekniska utvecklingen gjorde den obsolet.

För vem skulle ha något emot om alla människor valde miljömässigt bättre färdmedel? Den intressanta frågan är ju var Miljöpartiet ska skaka fram de runt 200-300 miljarder kronor (motsvarande tio år bistånd) som minst skulle krävas för att göra detta möjligt. Och varifrån de ska få den arbetskraft som inte finns på dagens överhettade entreprenadmarknad. Och hur lång tid det tar. Och hur de sedan ska bråka med sina miljömuppspolare som kommer att överklaga detta pga allt från ökat buller till utrotningen av grodarter.

Jag skulle iof gärna se att de lyckades, men så enkelt är det inte som att bara säga att inrikesflyget inte behövs. Utan att presentera alternativ.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: