A-kassan avslöjad – ingen försäkring

Det brukar heta att a-kassan är en försäkring. Därför protesterar sossarna när Reinfeldt säger att de som går på a-kassa får bidrag. Men faktum är att a-kassan till sin största del är finansierad av skattemedel. Det är bara till en viss del en försäkring där försäkringstagarna bär sina egna kostnader via avgiften. Det är betydligt mer ett bidrag än det är en försäkring.

Det vet regeringen. Nu vill den ta bort den sista delen där det fortfarande är en försäkring, dvs att det är frivilligt att vara med. I klartext tänker regeringen införa en ny skatt för dem som valt att inte vara med i A-kassan. De ska tvingas med och får betala cirka 5000 kronor per månad. I ny skatt.

PJ Andreas Linder gör en bra sammanställning av varför man inte måste anse sig vilja vara med i a-kassan.

Detta gör att löntagare som inte ville vara beroende av statens skyddsnät nu får högre skatt med en borgerlig regering än de hade fått med sosseregeringen. Du får pröjsa för den vare sig du behöver den eller inte.

Om detta införs kan ingen längre kalla a-kassan för en försäkring. Det är en del av den offentliga välfärden – du har längre inget val att stå utanför. En socialisering av ett semiprivat försäkringssystem om man så vill.

Vart tog principerna om det civila samhället vägen? Eller har det blivit fult att klara sig utan statens hjälp även i ett Alliansens Sverige. Ska de som lyssnade på förra borgerliga regeringens uppmaning att ha en årslön på banken sluta ha det? Bryter de mot principen om att alla medborgare ska vara beroende av staten om de har det?

Kasta detta i papperskorgen Littorin!

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: