Hur länge ska Afrika tolerera Mugabe

Zimbabwes ekonomi blir allt mer ett skämt. Medan befolkningen svälter ihjäl – eller fängslas för att de protesterar mot sin regim – fortsätter Robert Mugabes mördarregim att desperat behålla makten.

Senaste tillskottet till de havererade ekonomin och galopperande inflationen är nya halvmiljarddollarsedlar. Mugabes system är kaputt. Zimbabwes ekonomi är i sådant uselt skick att priset på bröd stiger medan man står i de långa köerna för att ens få tag på mat. Det finns egentligen ingen officiell ekonomi. Nästan all handel sköts på samma sätt som på stenåldern – en bytesekonomi.

Folk svälter ihjäl. Mugabes regim är direkt ansvarig.

Det enda som gör att Mugabe kan sitta kvar är det tysta stödet och bristen på kritik från resten av Afrika. ANC som styr Sydafrika är ideologiska bröder med Mugabes parti Zanu-PF. De har svårt att släppa detta. Men därmed blir de också indirekt medskyldiga. Ett land som ser befolkningen dö under en förtryckarregim i ett grannland har ett moraliskt och mänskligt ansvar. Att inte reagera är att göra sig medskyldig till massmord.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: