Kontroll: i stället för ledarskap

Folk maskar på jobbet. Någon förvånad? Vad göra åt det?

Det finns två standardlösningar, motivera folk att jobba bättre eller försöka tvinga dem att göra det. Det senare kräver att man kan avslöja dem med att maska. Ett kreativt sätt är att övervaka dem, som i detta fall.

Man kan ju ställa sig frågan om det inte borde vara varje chefs dröm att veta exakt vad de anställda gör hela tiden. Så fort de tappar tempo kan man hänga över deras axel och antyda att detta ska tas upp i nästa lönesamtal eller vad man nu ska göra. Tänk att kunna utrota maskning helt! Vilken effektivitet man skulle kunna uppnå!

Fast å andra sidan är ju de flesta människor man anställer just människor. Felet med människor är att de är mänskliga. Och människor drivs bäst av en blandning piska och morötter, man skulle kunna kalla dessa två faktorer krav och ledarskap. Krav måste så klart ställas på en anställd. Men det är ju numera i många jobb oväsentligt varifrån en arbetsuppgift utförs – eller när. Så länge uppgifter levereras i tid och till en vettig kvalitet är det oftast helt ok. Krav måste ställas, men att få folk att prestera kan aldrig helt bygga på krav.

En viktig del ligger också på morötterna, ledarskapet. Folk som inte är motiverade eller vill jobba, kommer alltid att hitta olika sätt att fördriva tiden – arbetstiden – på annat än jobb. Det går inte att skylla på chattar, slösurfande eller bloggar. Problemet ligger inte i maskandets tekniska form utan i att arbete inte blir utfört.

Så alla chefer som försöker förbjuda Facebook, bloggar eller annat för de anställda kommer att misslyckas. Så länge de inte tar tag i grundproblemet – att de anställda ska vara motiverade i sitt arbete. Fast det är ju klart – det ställer ju också stora krav på chefen i sig. Utan chefer som kan motivera och leda personalen kommer inte effektiviteten att vara bra.

Men detta faktum borde egentligen göra ungefär lika få människor förvånade som det att folk maskar på jobbet. Problemet är väl att erkänna det och ta konsekvenserna av det…

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: