En händelse som ser ut som en tanke

TT:s lunchlöpsedel innehöll i dag två nyheter på rad som andas historiens vingslag:

OS 2008: Efter 130 dagars färd från Grekland har den olympiska facklan anlänt till Peking, där den passerade ordförande Maos vakande blick på Himmelska fridens torg. Fyra demonstranter greps efter att ha hängt upp plakat med slagord för Tibet.

Alexandr Solzjenitsyn begravs på Donskoj-kyrkogården.

Alexandr Solzjenitsyn var en av Sovjetunionens tydligaste kritiker. Regimen hindrade honom bland annat från att åka till Stockholms för att hämta Nobels litteraturpris som han tilldelades 1970. Debutromanen ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” är väldigt läsvärd, inte minst som ur filosofisk synvinkel. Men den riktiga kritiken av Sovjetsystemet kom egentligen senare, i ”Gulag-arkipelagen”. Den skrevs 1974, samma år som han tvingades fly till USA.

Samma dag som Solzjenitsyn begravs grips människor av ett system med samma ideologiska hemvist som det av Solzjenitsyn hatade Sovjetunionen. De grips av samma skäl som som fick Solzjenitsyn att fly sitt land – de uttryckte en åsikt som regimen inte gillar.

Men det är klart. Solzjenitsyn hade haft svårt att hitta en begravningsdag då den kinesiska regimen inte grep människor som utövade sina mänskliga rättigheter.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: