Kan vi acceptera att länder fuskar i OS?

Det luktade misstänkt från början. Den kinesiska gymnasten He Kexin ser ut som ett barn och det är svårt att tro att hon är över 16 år gammal, dvs över gränsen för att få tävla i gymnastik i OS. Nu kommer nya uppgifter som antyder att det hela gått bedrägligt till. Kinesiska staten har myglat. Peking-OS riskerar att för alltid gå till historien som ett OS där en kommunistisk och diktatorisk värdnation, gör allt som står i dess makt, oavsett konsekvenser, för att visa upp sig. Ett OS där värdnationen fuskar sig till OS-guld på ett sätt som i mina ögon är värre än doping. Om ett helt land kan fuska i OS faller snart hela arrangemanget.

Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har nu bara ett val. Gå till botten med historien på ett trovärdigt sätt. Eller sälja sin kropp, själ och moral till ett land som avrättar 10 000 av sina egna medborgare per år. Om det inte vore för storpolitiska konsekvenser vore valet oerhört lätt. Nu återstår att se om IOK:s ordförande Jacques Rogge vågar ha åsikter om något annat är sprinterlöpares segergester. Jag tvivlar. Vågar de inte ta i detta hoppas jag i alla fall på att några ledamöter i IOK avgår i protest. Jag har i alla fall svårt att se att de brittiska ledamöterna Phil Craven, Craig Reedie och prinsessan Anne kan sitta tysta. Deras land och gymnast Beth Tweddle verkar ju uppenbart snuvade på en bronsmedalj.

Men. Vi får se. IOK har ju knappast gjort sig kända för att våga sticka upp. Det troliga är att de låter mördarregimen stoltsera med ett guld de inte förtjänar. Ett ytterligare steg i propagandan för att visa upp ”ett harmoniskt Kina”. Som Henrik Tikkanen uttryckte det: Den bästa moralen är dubbelmoral, förlorar man den ena har man den andra kvar”.

Här är länk till bloggen som avslöjar hela fusket.

Annonser

2 Responses to Kan vi acceptera att länder fuskar i OS?

  1. […] på er hårt IOK Det verkar som om IOK nu i alla fall vågar ta tag i fallet He Kexin (tidigare inlägg). Lite illavarslande att de låter internationella gymnastikförbundet sköta det. Hoppas dock att […]

  2. […] för att hon egentligen skulle ha fått tävla i OS. En avancerad cover-up av kinesiska myndigheter lämnade ändå luckor i censuren. Delar av vad som troligen är sanningen kunde spåras på […]

%d bloggare gillar detta: