Kina börjar röja upp efter OS

Den kinesiska gymnasten He Kexin misstänks vara allt för ung för att hon egentligen skulle ha fått tävla i OS. En avancerad cover-up av kinesiska myndigheter lämnade ändå luckor i censuren. Delar av vad som troligen är sanningen kunde spåras på hemsidor.

He Kexin vann individuellt guld i barr under OS och bidrog därmed till regimens ambitioner att visa upp Kina som en framgångsrik nation för omvärlden. Att förfalska ett pass är förvisso inte ett av Kinas värsta brott mot mänskligheten – även om det sticker i ögonen att nationer kan fuska sig till OS-guld.

Hittills är det inte bevisat att Kexin verkligen är för ung för att ha fått tävla. Men det finns ganska tydliga bevis för att allt inte står rätt till.

Nu efter OS fortsätter Kina. De har raderat ”luckorna i censuren”. Dessutom raderar regimens tjänstemän för ”ett sunt Internet” alla sidor som rapporterar om anklagelsen. De statskontrollerade tidningarna  skriver så klart heller inte om detta. Kineserna har samma möjlighet att få information om detta som de har att få information om massakern på Himmelska fridens torg.

Det återstår att se om OS alls flyttade Kina i en mer demokratisk riktning. Få bevis för det finns än så länge. Jag hoppas att de journalister som fanns på plats under OS – varav flera för övrigt arresterades under spelens gång – fortsätter att kritiskt granska Kina.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: