Tysk kritik mot Wood – ett brev på posten

Jag har redan påpekat att USA:s ambassadör Michael Wood tar en risk som deltar i den svenska inrikespolitiska debatten. Kritiken kommer också som ett brev på posten. TT skriver i dag:

Den tyska regeringen har reagerat kraftigt på en debattartikel som USA:s ambassadör i Sverige skrivit. Tyskland anser enligt tidningen Der Spiegel att USA arbetar för att stoppa gasledningen i Östersjön.

Enligt Der Spiegel ringde chefen för den ekonomiska avdelningen vid Tysklands utrikesdepartement upp USA:s ambassadör i Berlin och protesterade. UD-chefen ska ha förklarat att den tyska regeringen var ”irriterad” över den ”ovanliga” händelsen.
I sin Brännpunktsartikel i Svenska Dagbladet den 10 september kallade Stockholmsambassadören Michael M Wood gasledningsprojektet genom Östersjön för ”ett specialarrangemang mellan just Tyskland och Ryssland” och framförde farhågor för att Europa ska bli beroende av ryska energileveranser och riskera att hamna i en utpressningssituation. […] Der Spiegel skriver att det tyska utrikesdepartementet anser att USA sedan månader bakom kulisserna jobbar diplomatiskt mot gasledningen.

Den svenska regeringen har hittills lyckats hålla en ren i denna fråga. Regeringen går strikt på den juridiska och miljömässiga processen, det som Sverige kan uttala sig om. Om Tyskland vill köpa rysk gas eller inte är strikt en fråga för Tyskland. Att bara se det som att det ökar beroendet av rysk gas är trångsynt. Så länge de inte lägger ner annan energiproduktion kan knappast ett ökat utbud försämra för tyskarna. De kan ju trots allt strunta i att köpa rysk gas om de vill – gasledningen på plats eller inte.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: