Kan Göran Johansson avgå till hälften?

När man skriver Göteborgs historia i framtiden kommer ett eget kapitel handla om nuvarande ordföranden för kommunstyrelsen, Göran Johansson (s). Han har i två decennier (med undantag för tre år) varit Göteborgs starke man – den som för omvärlden nästan själv symboliserat Göteborgs politiska liv. Kritiken mot honom har (förutom politiska frågor) varit att han tar stor plats själv och inte släpper framn andra inom sitt parti.

Därför är det smått märkligt hur han väljer att avgå. Johansson tänker stanna kvar minst till valet 2010 och vissa uppdrag till 2011. Han utesluter inte ens att sitta till 2014. Vi får se hur det blir med detta, vi vet att ett budskap till media lika gärna kan vara taktik som sanning.

Men om han väljer att bara avgå till hälften kommer det att innebära problem. En förutsättning för att Mona Sahlin kunde ta över (s) var att Göran Persson var borta. Om Persson tex hade behållit en plats i riksdagen hade har inneburit ett stort problem för Sahlin. Den snabba avpolletteringen av Pär Nuder var också en förutsättning för att Sahlin skulle kunna ta över partiet helt. Risken är nu att Socialdemokraterna ställs inför samma problem som Mona Sahlin gjorde sig ett stort jobb att undvika.

En politiker, särskilt en dominant sådan, kan nämligen inte riktigt avgå till hälften. Det blir varken hackat eller malet.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: