Vad är skattepengar?

SVT tycker sig ha hittat ett scoop. Skattepengar går till Scientologer, braskar rubrikerna. Borde man bli upprörd över det? Nej. Jag hatar förvisso scientologer och tycker att de hjärntvättar folk med en filosofi som är ren bullshit. Men nyheten är fånigt vinklad. Förvisso väldigt jantelagssvenskt vinklad. En logik som bygger på att alla pengar som någon gång studsat det offentliga är skattepengar.

De skattepengar som går till scientologerna är vinst från privata företag. Om man ska bli upprörd ver det på riktigt borde man också konsekvent vilja ändra på det. Det finns egentligen två sätt att göra det:

1: Hindra privata företag från att göra vad de vill med sin vinst. Det är det knappast värt och troligen ingen som kommer att föreslå.
2: Hindra företag som ger pengar till scientologerna från att delta i offentliga upphandlingar. Det skulle strida mot såväl den svenska lagen om offentlig upphandling som EG-rätten.

Så: det ska bli kul att se vilka slutsatser som dras i kvällens program annat än massa upprördhet och att detta är fördjävligt. Det kan man ju tycka om man vill. Men det ger inte så mycket.

Ett nytt scoop för SVT kunde ju vara att kartlägga vad alla offentligt anställda gör med sina löner. Det är ju skattepengar. Kanske ger någon av dessa personer pengar till scientologerna. Slutsats av det?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: