Kommer Kina anfalla Taiwan?

I dag firade den demokratiska delen av Kina sin nationaldag i Stockholm. Något tidigt, Taiwans nationaldag är egentligen den 10 oktober. Men det är ändå en dag att reflektera över förhållandet för de 23 miljoner kineser som valt att leva i en demokrati. Taiwan är världens 16:e största ekonomi och en stabil demokratisk kraft i en region som präglas av såväl instabilitet som diktaturer.

Taiwans historia är mycket speciell och fascinerande (läs mer på wikipedia om detta). Trots att många säkert tror att det är ett land så är det inte det. I alla fall inte i särskilt många länders utrikespolitiska betraktelse. Enligt Sverige är Taiwan inte en självständig (suverän) stat.

För Kina är Taiwanfrågan nationell prestige på högsta nivå. År 2005 stiftade Kina en särskild lag som i praktiken innebär att Kina förklarar krig mot Taiwan om de utropar sin egen självständighet. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice sträckte sig till att kalla lagen för ”not necessary” – en rejäl diplomartiskt betingad underdrift. Vita Huset förtydligade sig lite senare på lägre nivå med att tillägga: ”It does not serve the purpose of peace and stability in the Taiwan Strait.” Det kan man minst hålla med om.

Ingen på Taiwan driver öppet kravet om självständighet, delvis eftersom regimen på Taiwan fortfarande gör anspråk på att vara hela Kinas legitima regering. Men ingen skulle väl på allvar förneka att 700 kinesiska medeldistansrobotar riktade mot ön också fungerar som argument för att inte prata för högt om det.

Om Kina verkligen skulle göra allvar av sitt hot att i praktiken bomba sönder hela Taiwan, med miljoner döda människor som följd, är svårt att förutse. Och vansligt att chansa på. Kina gör i alla fall vad de kan för att försäkra omvärlden om att hotet är verklighet. En diktatur som visar sitt fula tryne – igen.

Annonser

3 Responses to Kommer Kina anfalla Taiwan?

 1. 10^12 skriver:

  Det var under ledningen av Chen Shuibian som Taiwan ville förklara sig självständigt. Chen visade sig dock att han var den sämsta presidenten i Taiwan någonsin, som även fuskade sig till sin presidentpost (liknar Bush väldigt mycket).

  De flesta i Taiwan känner en etnisk samhörighet med kineser och har ingen anledning att vilja förklara sig självständigt.

  Den stabila demokratin som du säger präglas fullt av korruption. President Chen har haft en helt rad skandaler efter sig då han har tvättat miljardvis Taiwan dollar utomlands och han är absolut inte omtyckt. Befolkningen demonstrerar ständigt för att få bort honom för makten, men inte lyckats förrän hans mandattid var över.

 2. 10^12 skriver:

  Ma Yingjeoh är en Pro-Kina-gubbe. TW och Kina har etablerat direkta flygförbindelser. Inget tyder på att relationerna skulle försämras de närmaste åren. 🙂

 3. Andreas skriver:

  Håller med om att relationerna mellan Taiwan och Kina förbättrats. Det är ganska väntat efter att Taiwan åter fått en president från det parti (Kuomintang) som Kinaregimen föredrar ska ha makten i landet. Vill man se det cyniskt kan man kalla det att Kina belönar Taiwaneserna för att de valt rätt, även om skandalerna kring Chen Shui-bian självklart bidragit mer till det Taiwanesiska folkets val.

  Men frågan handlar inte om hur Taiwaneserna väljer att deras land ska styras. Det är ju upp till dem tycker jag. Men det tycker inte fastlands-Kina som lägger sig i det kontinuerligt. Bland annat genom hotet att förvandla Taiwan till en parkeringsplats med missiler. Det var vad min post handlade om.

%d bloggare gillar detta: