SvD fokuserar på fel problem

SvD konstaterar att få människor i efterhand anmäler överenskomna hyror till hyresnämnden. Det tycks tydligen finnas ett visst hopp för mänskligheten, att avtal ska respekteras. I Sverige kan en hyresgäst som kommit överens med en hyresvärd plötsligt ändra sig och strunta i det ingågna avtalet. Med stöd av en konstig lagstiftning kan de plötsligt kräva tillbaka tiotusentals kronor – trots att avtalsparterna från början varit överens om villkoren för uthyrningen.

Detta skapar så klart en ovilja att hyra ut sin lägenhet – i alla fall till någon man inte känner och litar på. SvD fokuserar därmed på fel problem.

Om reglerna vore annorlunda – om avtalen respekterades – skulle det ge 55 000 nya människor i Stockholm någonstans att bo.

Men det är klart: hur skulle den svenska bostadsmarknaden kunna fungera då? Vi har ju trots allt vant oss vid dubbelmoral, svartkontrakt, mygel, köer och att det gäller att ha kontakter.

Dessutom är det vackert att säga att vi har ett system som ger alla samma möjligheter. Att det sedan hänvisar dem som inte kan betala flera hundra tusen för ett svartkontrakt eller har inte har några kontakter till bostadskö är väl ett mindre problem? Planekonomi har ju fördelen att den kan beskrivas som rättvis – trots att den i praktiken oftast är motsatsen. Eller känner du någon nyanländ flykting som fått förstahandskontrakt på Östermalm? Det har ju på pappret samma chanser som alla andra i det rättvisa jantelandet Lagom.

Annonser

One Response to SvD fokuserar på fel problem

  1. […] fokuserar på rätt problem Jag skrev igår att SvD fokuserar på fel problem. Som tur är har SvD en bra ledarsida som också ägnar sig åt […]

%d bloggare gillar detta: