Även Moderaterna kvoterar numera

Trots att moderaterna i dag har fyra mandat i Europaparlamentet och att de så ut att därmed fylla dem med två män och två kvinnor efter sitt provval krävdes tydligen ytterligare kvotering.

Moderaterna tillämpar ett rådgivande provval bland sina medlemmar som underlag för hur sedan partiet fastställer listor till olika val. Efter provvalet för listan till Europaparlamentet var resultatet för att listan toppades av sittande europaparlamentarikern Gunnar Hökmark, följd av Christofer Fjellner, Anna Maria Corazza Bildt och Anna Ibrisagic. Om Moderaterna därmed skulle behålla sina fyra mandat hade listan varit jämställd och klar enligt medlemmarnas vilja.

Men, det anses tydligen inte räcka. När Moderaternas nomineringskommitté nu kommit med sitt förslag har de  stuvat om lite. De har tydligen (bland annat) ”låtit följande vara vägledande i arbetet: […] De två översta platserna skall innehas av en kvinna och en man”. I klartext: listan ska kvoteras rejält.

Det yttre trycket på att presentera jämställda listor har fått styra ett parti som annars kämpat hårt mot kvotering med argumentet att kvinnor minsann kan ta sig fram på egna meriter. I Jönköpingsposten den 21 juni 2006 skriver M-kvinnornas ordförande Magdalena Andersson följande om kvotering till bolagsstyrelser: ”Att tvinga privata företag att kvotera in kvinnor till styrelserna får två andra effekter: Dels cementerar man bilden av kvinnor som särskilt behövande, och dels bäddar man för en debatt om A- och B-lag i styrelserna.”

Två intressanta frågor dyker upp: 1) Varför gäller inte samma principer moderata platser i Europaparlamentet? 2) Kommer Moderaterna i Europaparlamentet att nu få ett ”A- och B-lag”?

På politikerbloggen förklarar nomineringskommitténs ordförande, Kent Persson, hur de tänkte. Kvotering skedde inte bara efter kön, utan också efter geografi. Nästa gång kan kanske Statistiska Centralbyrån göra jobbet åt dem?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: