Oerhört stora förväntningar på Obama = besvikelse?

Det går inte att ta miste på vad som är dagens stora nyhet om man läser tidningarna. Obama.

Förväntningarna på USA:s nya president är oerhörda. Man kan egentligen bara vara säker på en sak – Obama kan inte leva upp till dem alla. Det blir omöjligt.

Ett bra inlägg på vad han borde ta i tu med finns här (också publicerad i dagens DI). Obama måste ge sig till känna i frihandelsfrågan, där han tyvärr visat sig vara högtst ovänligt inställd till frihandel under sin valkampanj. Men många säger att han tvingades säga en annan sak utåt mot vad han sedan genomför i praktiken. Låt oss hoppas att det är sant. Ett frihandelsfientligt USA skulle vara mycket skadligt för världshandeln och världsekonomin.

Jag tror också att Obama gör klokt i att, som Peter Wolodarski skriver om, spela ned förväntningarna på vad han kan och kommer att kunna göra.

Det ska bli intressant att följa de första dagarna, jag tror att många kommer att bli besvikna. Obama blev vald på yviga löften om ”change”. Nu återstår den hårda politiska verkligheten och förhandlingar med tjuriga kongressledamöter. Det är inte lika lätt som att elda massorna i ett tal.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: