Varför ska man tro på en bloggare?

Bloggar innehåller precis som alla andra skribentfora allt från skit till riktiga godbitar. Frågan är vilka bloggar som är bra och vilka man kan strunta i. Hur värderar man en blogg? Det finns en intressant artikel om länkekonomi i Internetworld. Visst ligger det mycket i det som skrivs, en blogg framgång kan rimligen mätas i såväl antalet inlänkar som antalet besökare. Men för att bedöma bloggens genomslagkraft som opinionsbildare måste fler faktorer läggas till.

En aspekt missas i artikeln, nästan helt om det inte vore för att Magnus Ljungkvist snuddar vid det. Man måste naturligtvis bedöma såväl bloggens som bloggarens trovärdighet och avsändarlegitimitet. En person som i den allmäna debatten betraktas som trovärdig kommer också att vara trovärdig om han/hon skriver ett blogginlägg. Därvidlag skiljer sig inte bloggar från säg en debattartikel. Det är mer trovärdigt med en professor som skriver om vetenskap än en person utan expertkunskaper i ämnet. Det kan också vara ett inlägg skrivet i tjänsten av någon. Man kan anta att det som skrivs om ett företag på det företagets blogg troligen är korrekt, men också att skribenten rimligen är välvilligt inställd till företaget. Bloggposter kan också vara skrivet för att väcka debatt.

Det vore intressant att konstruera en formel för detta, men det kommer inte att gå. Det är för många faktorer som spelar vid olika tillfällen.

Så den som vill göra en exakt ranking över vilka bloggar som har bäst genomslagskraft kommer att få problem. Inte desto mindre är de intressanta – men i mer generella termer. Dessutom kan det växla snabbt över tid.

Det finns de som gör försök att värdera bloggar i pengar. Enligt dem är denna blogg värd 78 113 kronor. Det får nog betraktas som ett blött finger i luften. Jag tror ingen skulle betala det för den. Och jag skulle definitivt inte sälja den för det. Värdet på en blogg kan nog bara säkert konstateras vid en försäljning av en dylik – och det är ganska ovanligt.

På många sätt är bloggar som allt ifrån lappar i tvättstugan till DN Debatt. Man får försöka använda sunt förnuft, sund källkritik och sina vanliga cyniska PR-glasögon. Annars riskerar vinet att inte bara ömsom vara vatten. Ska man tro på en bloggare? Ibland, ibland inte. Hur gör du?

Annonser

One Response to Varför ska man tro på en bloggare?

 1. Sickan skriver:

  Det är lite olika hur jag gör!

  Men en tumregel är att ju privatare en blogg eller ett inlägg är desto mer tror jag på sanningshalten.

  De bloggar som bara bloggar på om ”sensations” saker/händelser är mer ”tillspetsade” än i verkligheten.

  Sedan kan man ju alltid kolla vad en blogg har för innehåll bakåt i tiden för att se om sättet att skriva på har ändrats nämvärt.

  Ja,det är så jag gör,men man blir säkert ”lurad” emellanåt!

  Ha det bra!

%d bloggare gillar detta: