Fullt rimligt att straffa myndigheter som gör fel

Miljöpartisten Gunvor G Ericson föreslår att Försäknringskassan ska betala ränta till folk som får sina utbetalningar i tid. Förslaget kan lätt slås bort som populism, men det ligger en del i principen. Vänder man på det vet alla som betalat en räkning för sent att det finns olika sanktioner i form av ränta, föreseningsavgifter mm.

Det finns två goda skäl att straffa myndigheter som gör fel gentemot medborgare. Det ena är som skadestånd och det andra som ekonomiska incitament.

Den som inte fått sina betalningar i tid får naturligtvis problem. Utifrån den utgångspunkten är det rimligt att i alla fall kräva vettig ränta på pengarna. Det kan också fungera som ett skadestånd, men så stora lär knappast summorna bli. Man blir inte miljonär på att få sin föräldrapenning för sent. Men det är heller inte avsikten. Att tex Försäkringskassan betalar också ränta är ett erkännande av att de gjort fel. Det får en psykologisk effekt. Det är lite skadestånd.

Det andra skälet är egentligen tyngre och viktigare för samhället totalt. En myndighet i dag tjänar faktiskt pengar på att inte betala i tid. Dels ränta, men också att den inte behöver ha den bemanning eller organisation som krävs för att betala i tid. Det är dyrare att lägga organisationen och personalstyrkan på en nivå så att 95 procent av betalningarna sker i tid än på motsvarande 90 procent.

Det vore därför inte orimligt att till räntan tillfoga en förseningsavgift. Säg att alla betalningar som inte utförs inom stipulerad tid beläggs med en straffavgift på 100 kronor. Det skulle förändra ekonomiskt optimum för hur många utbetalningar som är rimligt att kräva ska ske i tid. Det gör det också dyrare för myndigheten att inte betala i tid – och omvänt – mer lönsamt att göra något åt det. Man skulle kanske till och med kunna finansiera ett bonussystem för personalen som innebär att om man (tex) hinner med 98 procent av alla sina utbetalningar i tid så utgår en bonus. Myndigheten skulle fortfarande tjäna på det i form av färre straffavgifter och lägre ränta. Lite beroende på hur hög bonusen sätt så klart.

Problemet med allt för många myndigheter är nämligen att de lever allt för långt från ekonomiska effektivitetsincitament. Delvis på grund av miss-management men också delvis på grund av jantelagen. Det är inte riktigt legitimt att ge bonus, ens till en (förmodligen) taskigt betald byråkrat på Försäkringskassan.

Så i stället för att gnälla ihjäl sig på myndigheter som inte gör sitt jobb: bygg system så att de tjänar på att göra det!

Förslaget om ränta på utbetalningar har bland annat beskrivits av Politikerbloggen, Aftonbladet, SvD och Dagens PS
Den som vill läsa mer om försäkringskassan hittar en bra sammanställning här.

Annonser

3 Responses to Fullt rimligt att straffa myndigheter som gör fel

 1. Jonas skriver:

  MP:s förslag kan verka populistiskt i dagens kaotiska läge, men det är inte nytt. Gunvor G Ericson lade en motion redan för ett eller två år sedan men den avslogs förstås. Först nu har förslaget blivit beklämmande aktuellt.

  Självklart ska staten inte spara pengar på att betala ut folks pengar för sent!

 2. […] Bra att Alliansen lyssnar på goda förslag Det är politiskt rätt och modigt att Alliansen nu ger besked, genom Socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén, att de kan tänka sig att Försäkringskassan ska ge ränta på försenade utbetalningar. Bara för att förslaget kommer från oppositionen måste det inte vara fel – även om det är konventionell politisk logik att agera utifrån det. Jag har utvecklas varför förslaget är rimligt tidigare. […]

 3. Aurel skriver:

  det är hellt rätt att dem ska också betalla , inte bara vi .visa företag känner massa pengar bara på förseningar för ett dag so vill dem 160 lr och mera.fruktansvärt.Alla mäktiga företag skitter fullständig i folk och bryr sig inte trots att dem känner so mycket penagar på oss. problemet är att vi tillåter dem att göra som dem vill och svenska folket reagera inte alla och kräva ett lag för dem alla myndigheter inte bara fär Försäkringskassan för att det finns många andra som måste straffas .varför bara vi ska betalla för allt.Dem finns där uppe alla i regeringen att göra so vi har också det bätre.Dem bara har löfte innan val sen dem glömmer allt. Vi betllar dem deras fetta lönner.Utan vi vanliga folk jobbar som idioter och får 1,50kr höjning per år medan dem höjer sina löner med hundra tusen kr pe år.
  Folk måste vakna och vara solidariska med varandra som i gamla tiden. facket håller med dem. Är på deras sidan so glöm dem och strunta betalla fack avgift och göra deras rumpa stor och feta plånboker.Dem bara skratta åt oss och manipulera för att ska maximera sina löner.

%d bloggare gillar detta: