Allt ljust är ljust just nu

Efter totalt dystra prognoser för konjunkturen letar media nu efter alla ljuspunkter de kan hitta. Fördelen med att vara nära botten är att det bara kan gå uppåt, frågan är bara när.

DN hittar lite ljuspunkter i vad som egentligen verkar vara mest mörkt. Skrivningar som ”USA fick en tydligare återhämtning i inköpschefsindex, från 32,9 i december till 35,6 i januari. Förändringen beror främst på att orderingång och produktion nu minskar i långsammare takt” kan ju tolkas som positivt. Det minskar lite långsammare. Eller: kurvorna pekar inte lika brant nedåt… Allt under 50 är dessutom lågkonjunktur.

I morgon presenterar Stockholms Handelskammare Stockholmsbarometern. Där kommer en branschvis nedbrytning för Stockholmskonjunkturen som på flera sätt skiljer sig från riket. Bland annat är Stockholm betydligt mer tjänsteintensivt och mindre beroende av tillverkningsindustri. Samtidigt är finansmarknaden en viktig del av Stockholms ekonomi. I morgon finns svaret och en intervju med Handelskammarens ekonomiske analytiker på chamber.se.

Svenskan konstaterar att vi har köpt mindre sprit utomlands under den senaste högkonjunkturen. Samtidigt har försäljningen på Systembolaget ökat. Kanske för att fler har haft råd med den svindyra svenska spriten? Ska bli intressant att se om utlandsinförseln ökar igen i lågkonjunkturen. Då kanske vi också kan få systembolagsindex att lägga till Big Mac-index med flera.

Hur som helst vet vi att det kommer en tuff tid framöver. Låt oss hoppas att media hittar så många ljuspunkter som möljigt. Och att de får rätt. Just nu är allt ljust ljust, även om det är grått.


Annonser

One Response to Allt ljust är ljust just nu

  1. hosting skriver:

    I have learn some good stuff here. Certainly price bookmarking for
    revisiting. I wonder how much effort you set to make any such magnificent informative web site.

%d bloggare gillar detta: