Ska folk jobba utan jobb?

Medialogik är i bland lika förutsägbar som den är intellektuellt låg. Ett vanligt exempel på detta är när de i samma nyhet (även här) rapporterar att ett företag gör vinst samtidigt som de säger upp personal. Meningen är att implicera att företaget gör något märkligt eftersom de gör sig av med personal trots att de gjort en vinst. Att vinsten borde kunna användas till att hålla folk kvar.

Men det finns tre logiska problem med det resonemanget.

För de första är vinsten resultatet från förra året. Den behöver inte säga något allt om 2009. Just nu befinner vi oss i ett extremläge där prognoserna såg riktigt starka ut för se flesta svenska företag fram till september 2008. Därefter vidtog den värsta finanskrisen sedan 30-talet. Eftersom företagen gick bra ofta en bit över finanskrisen tack vare inneliggande ordrar mm blir 2008 års vinst stark. Men alla fattar nog att vinstprognoserna för 2009 knappast ser lika bra ut för de flesta företag. Det vore därför vansinnigt av företagen att inte se över sina kostnader.

För det andra innebär ju också lågkonjunktur att det blir mindre att göra. Om man struntar i förra stycket måste man ändå ställa sig frågan: ok, folk får vara kvar, vad ska de göra? Man kan knappast kräva att företag håller folk anställda trots att de inte har något att göra på jobbet. Det skulle dessutom äventyra jobben för de som får stanna kvar på företaget. Lågkonjunturen kommer att vara tuff för många företag ändå. Om de dessutom förväntas betala för folk de inte ens behöver blir det absurt.

För det tredje, vad händer om man verkligen tar vinsten? Det är alltid lätt att spendera andras pengar. Vinsten i ett företag tillhär rätteligen företagets ägare. Lika mycket som att räntan på dina sparpengar tillhör dig. Pengarna i din pensionsfond är dina. Om man skulle använda vinsterna i företaget till att behålla folk (som inte behövs) skulle aktiekursen rasa. Invsterare skulle inte uppskatta ett företag som använder pengar på det sättet. Dessutom, om utdelningen försvinner från en aktie, tappar den i värde. Hur mycket av din framtida pension är du beredd att offra? Aktieägare (dvs i princip alla eftersom vi har premiepensioner) har redan fått ta ganska mycket stryk under finanskrisen. Dessutom borde man fråga sig vem som skulle tvinga aktieägarna att använda sina pengar på det sättet.

Lågkonjunktur är inte kul. Men det går inte att strunta i den och tvinga företag att inte bry sig om den. Då har vi snart inga företag kvar alls.

Fler skriver om varsel och jobb här, här, här, här och här.

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: