Oroande tendenser från Obama

Det pratades en hel del om Obama och hans protektionistiska uttalanden under valkampanjen. Nu kommer tyvärr konkreta exempel och politiska förslag i protektionistisk riktning. Klart oroväckande. Läs mer på Mathias Sundins blogg.

Inte alls sunt om USA, som en ledande ekonomi i världen, börjar tillämpa protektionism. Världen har inte råd att välja en väg mot minskad världshandel.

Tillägg 4 feb: Nu tar också svenska medier upp frågan. (SvD)

Annonser

7 Responses to Oroande tendenser från Obama

 1. Terra skriver:

  Det är information som går rakt emot vad han faktiskt sagt:

  ”Hos ABC News varnade han för handelskrig om kongressen skulle tvinga på hans ekonomiska stimulanspaket en ”köp amerikanskt”-klausul. I senaten debatteras kravet på en sådan klausul.
  – Det vore ett misstag just nu. Det är en möjlig orsak till handelskrig som vi inte har råd med vid en tidpunkt när handeln krymper jorden runt. ”

  http://sydsvenskan.se/varlden/article410648/Obama-Utnamningen-var-ett-misstag.html

 2. Andreas skriver:

  Enligt BBC tycks i alla fall Vita huset-administrationen vara för en klausul. Obama kan alltid stoppa förslaget med sitt suspensiva veto om han skulle vilja. Men det lär han knappast göra. Han låter det ske, har makt att stoppa det, återstår att se om han gör det. Att han håller en annan fasad utåt har liten betydelse om kongressen klubbar klausulen.

 3. Andreas skriver:

  European Voice: Michael Wilson, the Canadian ambassador to the US, has also written to the US Congress expressing opposition to the Buy America provision.

  The Obama administration said on 2 February that it is “pleased” with the version of the economic stimulus package adopted by the House of Representatives. It has yet to say whether or not the ‘Buy America’ provision should be removed.

 4. Terra skriver:

  Andreas: Tja, det är ju inte vad han säger själv i egna ord i amerikansk TV:

  http://abcnews.go.com/Politics/WireStory?id=6800192&page=2

  (Gå till filmklippet ”Obama on economic stimulus plan”.

  Hade det varit för en intervju med europeisk TV hade jag köpt resonemanget om att det är ”snack” för att lugna europeer, men nu säger han det ju till den amerikanska publiken.

 5. Andreas skriver:

  @Terra: Visst, Obama säger i intervjun att han inte vill ha ett handelskrig. Klart att han inte vill. Men nu fungerar inte USA:s demokrati så att det som genomförs är vad presidenten säger i intervjuer. Det som gäller vad den lagstiftande församlingen genomför. De föreslår att det ska finnas en ”Buy American”-klausul.

  Obama kan stoppa detta, genom att använda sitt suspensiva veto. Men som står i min kommentar innan finns inga andra signaler från Vita Huset än att de är: ”pleased” with the version of the economic stimulus package adopted by the House of Representatives.

 6. Terra skriver:

  Vi får väl helt enkelt se vad som sker antar jag.

 7. Andreas skriver:

  @Terra: Ja, vi får se. I ett läge av ekonomisk osäkerhet vet vi inte riktigt var frihandelsvännerna finns. Dessutom utsätts många politiker för hårt tryck av folk som inte just nu är särskilt intresserade av det långsiktiga värdet av frihandel. Obama har dessutom ett bagage av frihandelsfientliga uttalanden med sig.

  Traditionellt har tex britterna alltid varit hyggligt pålitliga frihandelsvänner. Men nu hörs klart oroande signaler även därifrån, Gordon Brown väljer den inhemskt populistiska linjen när han säger: ”Can anybody here say they don’t want British workers to get jobs in our country?” (http://bigtweet.com/c/b/twitter/hax/41GGpo)

%d bloggare gillar detta: