Dagens trams om kärnkraft

Man måste nästan vara statsvetare för att komma dragandes med en 30 år gammal folkomröstning och hävda att den har relevans i dag. Olof Ruin gör sig till åtlöje när han föreslår att det bör hållas en ny folkomröstning om kärnkraften. Man får anta att han vet att folkoröstningar är rådgivande i Sverige (det finns undantag, men det har aldrig använts). Han vet rimligen också att ingen och alla vann folkomröstningen den 23 mars 1980. Det fann tre alternativ, inget fick 50 % av rösterna och resultatet blev ett riksdagsbeslut som tolkade folkomröstningen. Att ta hänsyn till ett 29 år gammalt riksdagsbeslut är om möjligt ännu fånigare än att ta hänsyn till folkomröstningen.

Ruin kan också räkna ut att en majoritet av de som röstade i omröstningen faktiskt är döda. Ungefär 1,5 miljoner av dagens röstberättigade var inte ens födda på folkomröstningsdagen 1980.

Nej, man får konstatera att den riksdag som nu är vald inte borde ha några demokratiska betänkligheter att fatta det beslut den vill.

Dessutom finns ändå en form av demokratisk prövning inbyggd. Inte ett enda spadtag på ett nytt kärnkraftverk hinner tas innan riksdagsvalet 2010. Det står därmed svenska folket fritt att rösta fram en riksdag som inte vill bygga nya kärnkraftverk. Nu tycks ju förvisso inte folket vilja göra det, eftersom folket gillar kärnkraft!

Annonser

2 Responses to Dagens trams om kärnkraft

  1. […] kan lämna kärnavfall i 100 000 år och folkomröstningen. Folkomröstningen har jag berört i tidigare post. 100 000-årsargumentet har jag aldrig riktigt fattat. Borde det inte blivit obsolet av att vi […]

  2. […] Motståndare till kärnkraft har ofta använt slutförvarsfrågan som ett argument till att inte ha kärnkraft. Lite sent kan man tycka, eftersom det redan finns en hel del att lagra… Men det har varit ett effektivt sätt att skrämma folk, där kärnavfallet närmast beskrivits som en bomb, som kan explodera när som helst. Även om det inte är sant har det skrämt många människor. Nu kan svensk kärnkraftsdebatt ta ytterligare ett viktigt steg. Ett annat har ju tagits i och med att vi inte längre diskuterar folkomröstningen från 1980. (Mer om den.) […]

%d bloggare gillar detta: