Är det egentligen något nytt?

Media gillar avslöjanden. Egentligen är inte rasismen inom polisen något nytt, men media kan ändå hugga på det när de får köttben och något att gå på. Och visst är det bra att media avslöjar, men det är också oroväckande att det tillsätts utredningar och justitieministern får chans att kommentera det först när det blir en skandal.

Enligt Sydsvenskan hölls den nu diskuterade kursen i beslagshantering i Malmö våren 2008. Varför kommer reaktionerna först nu?

Borde inte någon reagerat på dessa namn redan då? Det känns nästan som ett mer skrämmande faktum än att det faktiskt har hänt.

De utredningar som tillsätts måste också fundera över hur detta inte ska kunna hänga i framtiden. Det kommer de så klart att göra, men frågan är om de vågar ta tag i problemet ordentligt. Det är välkänt att det inom polisen finns en hålla-varandra-om-ryggen-mentalitet. Den kommer man inte åt med bara utredningar. Det krävs också en kulturförändring inom polisen.

Jonas Morian och Kent Persson har båda intressanta perspektiv i frågan. Jag tror att Kent har rätt i sin rubrik, detta är bara toppen av ett isberg. Det dröjer inte länge innan fler skandaler uppmärksammas. Lika skrämmande kommer det även i dessa fall vara att de kommer upp först nu när mediadrevet går. Men att de inte gjorde det när de verkligen inträffade. Men jag tror att det är bra att omfattningen kommer upp till ytan. Det som hände i Skåne var inte en tillfällighet eller en anomali. Detta kommer nog att ta över efter kärnkraftsfrågan (där Per Gudmundsson skriver läsvärt i dagens SvD) som följetong i media ett tag framöver.

Låt oss hoppas att det leder till mer än indignerade och nyvakna uttalanden. Det finns i alla fall de som tror det.

Annonser

8 Responses to Är det egentligen något nytt?

 1. Jonas skriver:

  Det är nog omöjligt att vara polis och inte inse vilka som står för en enormt stor del av brotten. Kanske borde alla poliser bytas vart tredje år för annars blir de rasister.

 2. Åke skriver:

  Det värsta här är väl inte att det har hänt utan att det fått pågå i långeliga tider. Han som höll polisundervisning med påhittade namn som Negerson är den största värstingen här. Är han möjligen 14 år gammal? Sen kommer politiker och polischefer här senfärdigt och babblar om utökad utbildning i ”värdegrunden”. Kyss mig. Är det nån med fler än 2 hjärnceller som tror att man snabbt kan utbilda bort sen gammalt ingrodda korkade attityder som rasism och homofobi med några piffiga jämställdhetsföreläsningar?

  Lycka till!

 3. Andreas skriver:

  @Jonas: Jag känner flera poliser som jobbat i mer än tre år utan att bli rasister. Problemet verkar inte bara vara rasism utan också riktigt dåligt omdöme. Hur starkt samband det finns mellan de två egenskaperna vet jag inte, men det är uppenbart i alla fall inte obefintligt.

 4. Andreas skriver:

  @Åke: Håller med dig i grunden. Detta handlar inte om utbildning. Poliserna behöver inte en lärare som säger åt dem att man inte ska använda ordet Neger eftersom det kan uppfattas som stötande. Den som inte vet det borde aldrig släppts ur grundskolan.

  Det de behöver är en chef som direkt talar om för dem att detta är olämpligt och otillåtet. Punkt slut.

 5. Daniel skriver:

  Jonas,
  Om man endast ser så långt näsan räcker så blir resultatet även detsamma, men som polis bör man vara välutbildad nog för att kunna se saker som de verkligen är istället för att reagera med reptilhjärnan.
  Om en majoritet av anmäld arbetarklassrelaterad brottslighet utförs av människor boendes i traditionella arbetarklassområden så ska man väl inte förundras över att ”icke etniskt svenskar” är överrepresenterade i den gruppen? På samma sätt som samma arbetarklass är överrepresenterade inom städyrken, sjukvård, och lokaltrafik allehanda serviceyrken och andra klassiska arbetarklass yrken.

 6. […] I bloggvärlden finns det många som skriver, Jonas Morian och Röda Malmö och Svensson och Claeskrantz.se och signeratkjellberg och Säfflemannen och krohniskt […]

 7. Magnus skriver:

  Sätt poliserna i arbete med annat så att de inte går lösa på gatorna. Exempelvis genom att på rättshaveristiskt vis gång på gång besöka närmaste polismyndighet och begära ut olika handlingar och hänvisa till att de är offentliga handlingar. Om tillräckligt många gör det kommer de snart inte ha annat att göra än att leta i sina arkiv.
  / Cisero

 8. […] verkar ganska många poliser i Skåne ha dåligt omdöme. Jag har skrivit mer om det här och här. Det handlar inte om värdegrundsarbete. Det handlar om att den stora majoritet av vettiga […]

%d bloggare gillar detta: