Så slipper vi fler skandaler

Denna bloggpost känns nästan felplacerad på en svensk blogg och på svenska. Men jag kan ändå inte låta bli att önska mig mer personligt ansvar i detta land. Även om jag vet att legio är att ”det var inte mitt fel” och att det alltid finns någon annan som borde agerat.

Men tänk om den nu så omskrivna polisskandalen, där fiktiva namn som Neger Niggersson användes, hade inträffat i ett land där folk tänkte: det här är ju fördjävligt. Så långt skulle det fortfarande kunna vara Sverige. Men varför tänkte ingen: det här är fördjävligt – jag tänker sätta stopp för detta?

Problemet ligger knappast i brist på utbildning eller värdegrund, man kan inte hävda att ingen som var inblandad i utbildningen hade tillräckligt många hjärnceller för att fatta att detta var olämpligt och rasistiskt. Det är statistiskt omöjligt.

Nu, mer än ett halvår efter händelsen, finns de som träder fram och kräver avgångar och rättning i leden. Varför kommer de fram nu?

Det hade varit löjligt enkelt att hindra detta från att ske. Vilken person som helst inblandad i övningen kunde letat rätt på telefonnumret till Sydsvenskan eller Aftonbladet och berättat om detta. Deras identitet hade skyddats av meddelar- och källskydd. Ingen hade kunna ge sig på dem för att de stoppat vansinnet. Så fort den tidning personen ringde till hade börjat att snoka och ifrågasätta hade någon ansvarig person snabbt strukit namnen Oskar Neger och Neger Niggersson från övningen.

Det är kanske läxan för framtiden. De som vill förhindra att detta sker igen lägger in åtminstone en tidnings tipsnummer i mobilen. Det är faktiskt inte bara höga chefer eller ministrar som kan ta ansvar. Det kan alla.

————————

Mer om detta i SvD, DN, DN2, Sydsvenskan och Sydsvanskan2.

Annonser

One Response to Så slipper vi fler skandaler

  1. […] i flera inlägg berört skandalen som nu rullas upp hos polisen i Skåne. Hur svårt kan det vara att upprätthålla god ordning, gott ledarskap och rätt värderingar? Det får inte finnas något tvivel på att just polisen alltid måste hålla […]

%d bloggare gillar detta: