Lägg ner, Foppa!

Han är utan tvekan en av våra största hockeyspelare genom tiderna. Han var den första svensken att bli årets rookie i NHL (1995) och han är en av få legendarer i världen som vunnit både skytteligan (Art Ross Trophy) och blivit utsedd till den mest värdefulle spelaren under grundserien (Hart Trophy) under samma år (2003). Han har dessutom vunnit Stanley Cup två gånger (1996 och 2001). Det är meriter som skulle kunna göra honom värdig till och med hockeyns hall of fame. Även om det inte är givet.

Men nu är det dags att Peter Forsberg lägger av nu. Det blir snart omöjligt att hålla reda på antalet försök till come back från Foppa. Han riskerar att bli ihågkommen för detta sorgerliga appendix snarare än den ärorika huvuddelen av sin karriär. Det vore synd på en av våra största genom tiderna. Han kommer aldrig att nå nivån från sin storhetstid, även om han under några matcher kan göra PR för elitserien.

För mig finns fortfarande straffen mot Corey Hirsch i OS i Lillehammer 1994 på näthinnan, där hans (förvisso kopierade från Magic Kent Nilsson) fint är levande svensk hockeyhistoria. Vem kommeregentligen ihåg att Miroslav Satan vann skytteligan under det OS:et? Förmodligen bara slovaker och kalenderbitande Pittsburghfans…

Annonser

2 Responses to Lägg ner, Foppa!

 1. Andreas skriver:

  Jag har lite svårt för det här att man ska sluta när man är på topp. Om man fortfarande är tillräckligt bra och om man tycker det är kul, varför inte fortsätta?

  Att bara lägga ner för att, ”Äh, jag blir nog inte lika bra som den där gången…”

  Det är som att det är viktigare att tänka på hur man kommer ses på i historieböckerna än vad man ska göra nu.

 2. Andreas skriver:

  Klart att han får spela om han vill. Jag tycker bara att det vore synd om en så bra hockeyspelare gick till historien för alla misslyckade come-backs i stället för sina excellenta meriter. Trots allt har han lidit ganska många skador under sin karriär. Kroppen håller inte hur länge som helst.

  Även om det så klart är imponerande med spelare som tex Chris Chelios som kan hålla på till 47 årsåldern. Chelios var med i den legendariska finalen av Canada Cup mellan Sovjet och Canada år 1987 och spelar fortfarande i ett av ligans bästa lag.

%d bloggare gillar detta: