PR versus justitia

Det är klart intressant att följa rättegången mot Pirate Bay. Eller rättegångarna snarare. Det bedrivs en juridisk i rättssalen och en PR-mässig på bloggar och i tidningar. Den totala bilden domineras dock av den PR-mässiga, därför är det lite svårare att följa den juridiska.

Problemet är att den juridiska handlar om att tillämpa den svenska lag som gällde när händelserna som av åklagaren kallas brott begicks. Det är så svenska lagar ska tillämpas. Den PR-mässiga rättegången handlar mer om hur lagen borde skrivas eller vad som borde vara lagligt och olagligt. Personligen tycker jag förvisso att den diskussionen är mer intressant. Men den nuvarande juridiska processen handlar inte om det.

Oavsett dom i den juridiska rättegången kommer den PR-mässiga ”rättegången” att fortsätta. Och det är hög tid att se över hur upphovsrätten fungerar. Den enda chansen att försvara en upphovsrätt i framtiden är att utforma den så att den får en folklig acceptans och att den går att tillämpa i ett modernt samhälle. Jag tror egentligen ganska få av de som är upprörda över Pirate Bay-rättegången eller gillar fildelning skulle vilja avskaffa upphovsrätten helt. Problemet är att de inte vill betala för att ladda ner. Det finns dock många affärsmodeller och produkter där inte slutanvändaren betalar, men någon annan gör det. Det finns därför ingen uppenbar konflikt mellan fildelning och upphovsrätt. Men det är lika uppenbart att vi behöver en nyutformad upphovsrätt. Annars riskerar vi den helt.

Det ska bli intressant att följa resten av de båda rättegångarna. Det verkligt intressanta slutresultatet kommer dock att dröja. Hur ska upphovsrätten se ut i framtiden?

Annonser

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: