Skarpa analytiker hos Naturskyddsföreningen?

Naturvårdsverket öppnar för jakt på varg och järv. Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson kommenterar att om förslaget genomförs:

…innebär det ett kraftigt ökat hot mot både varg och järv, särskilt mot varg.

Man måste beundra hans analysförmåga. Att jakt på varg hotar varg. Är inte det just poängen med att jaga dem?

Förvisso kan man ana viss insikt om att jaga järv, det har han rätt i att det inte är så lätt. Det är lättare att jaga varg, järvar är väldigt skygga mårddjur. Ilskna som sjutton är de också. Kan utgöra ett visst hot mot jägaren och särskilt mot jägarnas hundar. Ett korrekt uttalande tycker jag därmed också borde innehålla hotet mot jakthundarna.

Annonser

3 Responses to Skarpa analytiker hos Naturskyddsföreningen?

 1. sandra skriver:

  jag är lite fundersam på hur man jagar järv. vet du det? jag har gått den ryska utbildningen för att vara en godkänd vargjägare och har en god bild av vargjakt och tycker nog ändå inte att det är en lätt jakt.
  och vargen är väldigt aggresiv mot hundar också. alltså, båda jakterna kommer att vara svåra (mer tidskrävande och svår analyserade än ex. småvilt och älgjakt) och farliga för hundar.

 2. Andreas skriver:

  De järvar man skjuter är ju skyddsjakt. Vad jag vet finns inget direkt organiserat sätt att jaga dem normalt, vilket heller inte är tillåtet. Järvar är fridlysta. Förr i tiden letade man rätt på dem vid sina tillhåll, ofta vid bergs- och fjällbranter.

  Själv jagar jag för långt söder ut för att stöta på andra mårddjur än grävling (det är grytjakt) eller mink (går att skjuta med hagel om man är snabb).

 3. Daniel skriver:

  Lili&Susie borde ta till orda å ryta till så folk hör!

%d bloggare gillar detta: