Konkursen kan inte avvärjas än

Samtalstonen mellan regeringen och SAAB tycks nu i alla fall ha sansat sig. Det vinner alla på. Fokus riktas nu också på att hitta en ny ägare till SAAB, intressenter tycks finnas, men det återstår att se vilka krav de ställer. En ny ägare kommer att kräva att GM tar sitt ansvar för olika kostnader och att staten ställer upp med såväl kreditgarantier som med olika andra typer av satsningar.

Men samtidigt träder oroväckande fakta fram. SAAB:s försäljning av bilar i Sverige rasade i januari med över 60 procent. SAAB:s planer bygger på en försäljningsminskning på ”bara” 25 procent trots att den globala försäljningen spås minska med 30-35 procent. Det är inte särskilt trovärdigt att SAAB skulle ta marknadsandelar i denna kris. Därför har säkert regeringen fog för att rikta misstro mot hållbarheten i SAAB:s affärsplan. Och ingen lär heller ta över företaget baserat på de beräkningarna.

Det finns mycket som återstår att lösa innan en konkurs kan ställas utom rimligt tvivel.

Annonser

3 Responses to Konkursen kan inte avvärjas än

  1. Magnus skriver:

    Även om de skulle kunna ta lite marknadsandel kan det vara lika bra att de får gå i ide för eventuell återuppståndelse om nån biljonär vill göra något när krisen ebbat ut. Det jag kan tänka mig kan ge sprutt detta rekonstruktionsår är en solvent skicklig biltillverkare med stora planer för Saab och skulle kunna vara en asiat som kan hjälpa Saab skära rätt kostnader, marknadsföra endast premiumbilar och sälja fett med Saab i ett Asien med under krisen nästippen över vattenytan — eller nåt liknande… Kan en asiat hjälpa dem med kostnader utan att de tappar premiumprofil? Duger knappast med tråkigt snarlika europeer med egna problem.

    Ett bröllop där olikheter ger styrka i ett samarbete som fungerar. Sony-Ericsson…?

  2. Magnus skriver:

    Kanske borde den största sångarstjärnan – Kinas Carola – köpa Saab så att den säljer sig själv? Man kanske kan fråga klimathysteriker om hur man skapar Saab-hysteri? Det finns så många seriösa bra förslag!

  3. […] problem förvärras Jag har tidigare skrivit om fallande försäljning för  Saab, som fortfarande envisas med mer positiva försäljningsprognoser än bilmarknaden i sin helhet. […]

%d bloggare gillar detta: